Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Harrastusryhmien tapaamiset

Ursan harrastusryhmät järjestävät vuosittain useita tapaamisia ja koulutustilaisuuksia sekä yhdessä että erikseen. Näihin on yleensä vapaa pääsy, vaikka monasti ennakkoilmoittautuminen on tarpeellista. Monet tapahtumista järjestetään nykyään Ursan Tähtikallion havaintokeskuksessa Orimattilan Artjärvellä.

Cygnus-kesätapaaminen on jo vuodesta 1987 alkaen järjetty ryhmien yhteinen tapaaminen. Nykyään tapahtuman ohjelmassa on myös ryhmäharrastusken ohella muutakin harrastusohjelmaa. Cygnus on oiva paikka saada yleiskuva monen harrastusryhmän toiminnasta.

Laitepäivät on keväisin järjestettävä Ursan teknisten ryhmien (havaintovälineet ja tietotekniikka) viikonlopputapaaminen. Tapahtumassa on esillä harrastuksen tekniikka kaukoputkista valokuvaukseen ja tietokoneisiin. Laitepäiviä on eri nimillä järjestetty vuodesta 1984.

Ilmakehätapaaminen on Ursan ilmakehän optisten ilmiöiden sekä revontuliryhmän viikonlopputapahtuma. Sitä on järjestetty muutaman vuoden välein eri ajankohtina vuodesta, mutta useimmiten kevätkesällä.

Deep sky -tapaaminen on Ursan syvän taivaan harrastusryhmän syksyinen viikonlopputapahtuma. Nykyisin tapahtuma pidetään syyskuussa Tähtikalliolla. Deep sky -tapaamisia on järjestetty vuodesta 1992.

Myrskybongareiden syystapaaminen on syyskuun viimeisenä viikonloppuna Artjärvellä järjestettävä myrskyaiheinen tapahtuma. Pitkään ajankohtana oli lokakuun loppu. Tapaamisia on järjestetty 2000-luvun alusta lähtien. Ajoittain myraskybongausryhmä on järjestänyt yhdessä Ilmatieteen laitoksen kanssa kevätkoulutuksen Helsingissä. Pienimuotoisia kevättapaamisiakin on pidetty.

Kerho- ja yhdistysseminaari on Ursan kerho- ja yhdistystoimintaryhmän tähtiyhdistyksille ja yhdistysaktiiveille järjestämä tapaamis- ja koulutustilaisuus. Seminaari ajoittui aiemmin vuoden alkuun, mutta on nykyään siirretty loka-marraskuulle. Ajoittain vielä viime vuosinakin tapahtuma on saattanut viivästyä tammikuulle.

Aurinkokuntatapaaminen on Ursan aurinkokuntayhteisön: aurinkoryhmän, Kuu ja planeetat -ryhmän, asteroidit ja komeetat -ryhmän, meteoriryhmän sekä tieteellinen yhteistyöryhmän yhteinen viikonlopputapahtuma. Tapahtumissa on 2010-luvun alussa pitkä tauko, mutta nyttemmin niitä on taas alettu järjestää helmi-maaliskuussa.

Meteorijaoston syystapaaminen on viikonlopun mittainen Artjärvellä järjestetty tapahtuma. Viime vuosina tapahtumaa järjestettiin lokakuun puolivälin tienoilla. Nyttemmin meteoriryhmä on siirtynyt osallistumaan keväiseen aurinkokuntatapaamiseen.

Edellä mainittujen lisäksi myös muut ryhmät ja verkostot ovat satunnaisesti järjestäneet omia tapaamisiaan tai työpajojaan.