Kuvat

Ursa Minor
Ohjeet (Tekstit)
Kuvat
Tiedostojen nimeäminen
Kreikkalaiset kirjaimet
Kellon ajat
Väliviivat
Linkit
Tyypilliset virheet


Kuvat

Tekijänoikeus
Lehdelle luovutettava ja julkaistavaksi tarkoitettujen kuvien (yleisemmin aineiston) tekijän (copyright) -oikeudet tulee olla kuvan luovuttajalla, tai kuvan käyttöoikeus on varmistettava kuvan ottajalta. Tarvittaessa käyttöoikeus on voitava osoittaa kirjallisesti. Ursa Minorissa ei julkaista aineistoa, jonka tekijänoikeudet ovat epäselviä ja tai julkaisulupa puuttuu.

Kuvakoot
Painotyössä käytettävä resoluutio on 300px/tuumalle. Tästä laskien saadaan kuvien kooksi

1-palstainen (65 mm palstanleveys) 796 pikseliä
2-palstainen (140 mm) 1655 pikseliä
Kansi ( 250 x 175 mm) 2953 x 2067 pikseliä

Kuvat julkaistaan sen kokoisena, että edellä esitetty pikseliehto tulee täytettyä. Esimerkiksi 900 pikseliä leveä kuva julkaistaan yleensä 1-palstaisena, tai harvoin pikselileveytensä määräämässä koossa.

Kuvaformaatit
Kuvat voivat olla yleisimmissä kuvaformaateissa. Formaattien eroista kuitenkin johtuu, että ne sopivat erityyppisille kuville eritavoin. Alla suosituimmat formaatit:

Värilliset ja harmaasävykuvat jpg, png, tif tai pdf -formaateissa
viivapiirrokset gif-formaatissa
taulukot pdf, esp tai gif -formaateissa.

Ursa Minorin sisäsivut painetaan mustavalkoisina, joten kaikkien kuvien ei tarvitse olla värillisiä ja suurikokoisia. Kansikuvaksi voi kyllä tarjota ajankohtaista, teknisesti hyvälaatuista ja riittävän kokoisia värikuvia. Värikuvia julkaistaan pienemmässä koossa myös takakannessa ja vuoden aikana parissa numerossa kansilehtien sisäsivuilla.

Viivapiirroksia ja taulukoita suunniteltaessa ja tehtäessä on hyvä muistaa, että väri-informaatio lopullisessa lehdessä on muuttunut harmaan sävyiksi. Tällöin myös yleensä informaatiota katoaa ja kirjoittajan/kuvan piirtäjän tulisi ottaa huomioon tämä piirrosta tehdessään.

Säädä monitorisi
Tietokoneiden monitorit saattavat olla väärin säädetty. Ennen kuin muokkaan kuvia kuvankäsittelyssä, monitorin säädöt pitäisi olla suunnilleen kohdallaan. Tällöin kuvien kirkkaus, kontrasti ja värit toistuvat mahdollisimman luonnollisina, ja mustavalkoisten harmaasävykuvien sävyskaala on mahdollisimman laaja.

Monitorin säätämiseen on tarjolla teknisten laitteiden lisäksi monenlaisia testikuvia, yksi niistä on alla. Ennen monitorin säätämistä, anna sen olla päällä noin puolituntia. Sen jälkeen ota testikuva ruudulle näkyviin ja säädä monitorin arvot siten, että kuvan harmaa- ja värikiilat toistuvat keskialueeltaan mahdollisimman laajasti. Etenkin vanhemmissa monitoreissa saattaa pari viimeistä sävyä jäädä erottumatta toisistaan kiilojen toisesta tai molemmista päistä. Tällä ei juurikaan ole merkitystä muutoin kuin silloin, kun kuvasta yritetään kaivaa esille niitä viimeisimpiäkin sävyjä.

Kuvan sivusuhteita ei yleensä tarvitse säätää. Jos kuitenkin sellaista joudut tekemään, niin silloin monitorin sivusuhteet pitäisi olla oikein. Sen voi varmistaa testikuvan valkoisen ympyrän avulla. Jos se näyttää täysin pyöreältä, niin silloin asia on kunnossa. Jos ympyrä on litistynyt tai venynyt, silloin monitorikuvan sivusuhteita tulisi korjata. Säädä sivusuhteet ympyrän avulla ja tee tarvittaessa mittauksia ympyrän halkaisijasta niin vaaka- kuin pystysuunnassa.

testikuva