Tähtitieteellinen yhdistys Ursa
Tähtitaivas - Toukokuu 2024
Tähtitaivas
Toukokuun alussa on eteläisimmässä Suomessa vielä viikon verran mahdollisuus tehdä havaintoja pimeän taivaan alla. Sen jälkeen on tyydyttävä kirkkaimpien tähtien ja kohteiden katseluun tai Auringon, Kuun ja ilmakehän ilmiöiden tarkkailuun heinäkuun lopulle saakka, pohjoisimmassa Suomessa vielä pidempään.
Paikallisen keskiyön aikaan eli kesäaikaa noin klo 1 jälkeen korkealla etelässä loistaa Karhunvartijan Arcturus ja alempana näkyy Neitsyen Spica. Iso karhu on kiertynyt zeniitin länsipuolelle, mutta on edelleen hyvin korkealla. Kesäkolmio näkyy idässä jo kokonaisuudessaan. Kotkan Altair on lähellä horisonttia, mutta kolmion ylimmät tähdet, Lyyran Vega ja Joutsenen Deneb, ovat korkealla. Karhunvartijan itäpuolelta löytyy puoliympyrän muotoinen Pohjan kruunu. Sen ja Lyyran välissä on Herkuleen tähdistö ja sen keskivaiheilla erottuva neliskanttinen "Päätekivi". Pohjoisessa on w-kirjainta muistuttava Kassiopeia, luoteessa Ajomiehen kirkas Capella ja niiden välissä Perseuksen tähdistö.
Kuukauden kohde: Varjostava planeetta
Auringonlaskua ihastellessa kannattaa vilkaista myös vastakkaiselle taivaankantille. Siellä häämöttää sinisävyinen kaistale, joka kohoaa yhä ylemmäs samaa tahtia kuin Aurinko painuu yhä syvemmälle horisontin alapuolelle. Se on varjo, jonka Maa heittää ilmakehään. Maan varjon yläpuolella on punasävyinen vastarusko, Venuksen vyö. Kummankin näkyminen riippuu ilmassa olevan pölyn määrästä. Maan varjo näkyy selvimmin, kun ilmakehän alaosat ovat puhtaat, vastarusko puolestaan silloin, kun pölyä on runsaasti. Maan varjo ja Venuksen vyö katoavat, kun niiden raja on kohonnut parinkymmenen asteen korkeudelle. Ne ilmestyvät taivaalle uudelleen aamuyöllä auringonnousun lähestyessä.