Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Elokuu 2024

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Auringon painuminen taivaalla alemmas ja öiden piteneminen näkyy myös ilmakehän valoilmiöiden valikoimassa. Ilmankosteuden lisääntyminen vaikuttaa sekä päivä- että yötaivaan ilmiöihin.

Valaisevat yöpilvet

Valaisevia yöpilviä näkyy elokuun alussa vielä runsaasti. Keski- ja Pohjois-Suomessa niitä esiintyy vielä laajahkolla alueella taivasta, mutta Etelä-Suomen yöpilvet loistavat matalalla pohjoisessa. Kuun puolivälin jälkeen niiden määrä vähenee.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Sateenkaaret

Sateenkaaria näkyy sadekuurojen jälkeen. Pääsateenkaaren lisäksi näkyy usein sivukaari. Pääkaaren sisäreunalla voi näkyä vaaleanpunaisia ja vihreitä interferenssikaaria. Pää- ja sivusateenkaaren välinen alue on yleensä muuta taivasta tummempi.
» Lue lisää sateenkaarista

Sumuilmiöt

Sumuilmiöitä näkyy elokuussa, kun ilma jäähtyy peltojen, järvien ja lampien yllä. Auringon noustessa aamuvirkku havaitsija saattaa nähdä gloorian, värillisen valokiekon päänsä varjon ympärillä. Ulompana glooriasta voi näkyä valkea sumukaari. Se on sumupisaroissa syntyvä sateenkaaren kelmeämpi versio. Sumuilmiöitä voi yrittää nähdä yöllä autonvaloissa.
» Lue lisää sumu- ja kasteilmiöistä

Ukkoset

Ukkosia esiintyy melko runsaasti myös elokuussa säärintamien ja lämpimien ilmamassojen yhteydessä. Yölliset kaukaiset ukonilmat voivat näkyä äänettöminä kalevantulina ja elosalamoina.

» Lue lisää myrskybongauksesta

Revontulet

Revontulia voi alkaa kytätä Etelä-Suomessa elokuussa. Auringon aktiivisuus on nyt hyvin korkealla, joten reposia esiintyy yhä useammin myös maamme eteläosissa. Vaalealla taivaalla revontulissa ei välttämättä erotu paljain silmin värejä, vaan ne näyttävät vaaleanharmahtavilta. Valokuvissa värit sen sijaan toistuvat. Revontulien yläreunassa voi näkyä voimakkaan sinistä värisävyä. Aurinko valaisee vielä ilmakehän yläosia ja ionisoi typpimolekyylejä. Kun revontulia aiheuttavat hiukkaset törmäilevät niihin, vapautuva energia vastaa sinisen valon aallonpituuksia.

» Lue lisää revontulista

» Avaruussääennuste (Ilmatieteen laitos)

Kuukauden kohde: Väritön kaari

Kun yöt alkavat loppukesästä viilentyä, muodostuu peltoaukeiden ja vesialueiden ylle usein sumua. Jos nouseva Aurinko sattuu paistamaan sopivasti maisemaa verhoavaan sumuvaippaan, saattaa näkyviin ilmestyä kauniisti kaartuva valkea juova.

Sumukaari on samankokoinen kuin tutumpi sateenkaari ja se myös syntyy samalla tavalla: auringonvalo taittuu ja heijastuu vesipisaroissa. Valo voi olla myös Kuusta heijastunutta eli sumukaari on nähtävissä myös öiseen aikaan. Sumupisarat ovat kuitenkin niin pieniä, että kaaren muodostava valo ei hajoa eri väreihin. Vain kirkkaimpien sumukaarten ulkoreunassa voi erottua aavistus punaista värisävyä.

Kovin pitkään aamusumussa näkyvää kalvakkaa kaarta ei yleensä ennätä ihailla, sillä Auringon lämpö haihduttaa sumun toisinaan hyvinkin nopeasti. Joskus sumukaari voi silti sinnitellä taivaalla tunnin tai parikin, jos olosuhteet ovat otolliset sumun säilymiselle.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Kuu lähellä Saturnusta yöllä 10./11.11.

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 63 %
kasvava kuperakuu
ikä: 9 päivää
 

Taivaalla marraskuussa

Aurinko ja kuu Planeetat Tähtitaivas Pimennykset Kääpio- ja pikkuplaneetat, komeetat Meteorit Ilmakehän ilmiöt