Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Huhtikuu 2024

Planeetat

Merkuriuksen voi löytää kuun alussa, ja Jupiter on iltataivaalla vielä kuun alkupuolella. Muut paljain silmin näkyvät planeetat ovat Auringon suunnassa tai niin lähellä sitä, etteivät näy.

Merkurius

Merkurius näkyy huhtikuun alkupäivinä kohtalaisesti, sillä 1.4. se on 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen vielä yli seitsemän asteen korkeudella länsiluoteessa. Planeetta kuitenkin katoaa pian Auringon loisteeseen, sillä se on alakonjunktiossa 12.4. ja siirtyy sitten aamutaivaalle. Merkurius pysyttelee kuitenkin hyvin matalalla ja nousee samoihin aikoihin Auringon kanssa. Planeetta on huhtikuun ajan Kalojen tähdistössä.

Venus

Venus lähestyy aamutaivaalla Aurinkoa ja katoaa sen loisteeseen. Planeetta siirtyy 1.4. Vesimiehen tähdistöstä Kaloihin, mistä se tekee 10.–13.4. pikaisen visiitin Valaskalan puolelle ja palaa sitten Kaloihin. 30.4. Venus ehtii vielä Oinaan tähdistöön.

Mars

Mars pysyttelee edelleen näkymättömissä. Se nousee huhtikuun alussa parikymmentä minuuttia, kuun lopussa puoli tuntia ennen Aurinkoa. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä, mistä se siirtyy 24.4. Kaloihin.

Jupiter

Jupiter on hiljalleen katoamassa iltataivaalta. Huhtikuun alkupäivinä planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen lännessä vähän yli 18 asteessa, kuun lopussa länsiluoteessa enää runsaan asteen korkeudella. Jupiter siirtyy 28.4. Oinaan tähdistöstä Härkään.

Kahden vuorokauden ikäinen Kuu on 10.4. lähellä Jupiteria ja Uranusta. Tunti auringonlaskun jälkeen kolmikko on läntisellä taivaalla alle 15 asteen korkeudella, joten Uranuksen löytäminen voi olla vaikeaa. 

Jupiter on 16.–26.4. alle asteen etäisyydellä Uranuksesta Oinaan tähdistössä. Lähimmillään ne ovat 20.4. Väliä on silloin vain puoli astetta. Puolitoista tuntia auringonlaskun jälkeen planeetat ovat vain vajaan neljän asteen korkeudella länsiluoteessa.

Saturnus

Saturnus on aamutaivaalla, mutta hukkuu Auringon loisteeseen. Kuun alussa se nousee kymmenisen minuuttia ja kuun lopussa puolisen tuntia ennen Aurinkoa. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus on katoamassa Auringon loisteeseen. Planeetta on kuun alussa kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen länsiluoteessa runsaan 12 asteen korkeudella, kuun lopussa se laskee tunnin verran Auringon jälkeen. Uranus on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on siirtynyt aamutaivaalle, mutta planeetta nousee loppukuustakin vain puolisen tuntia ennen Aurinkoa, joten sitä ei voi nähdä. Neptunus on Kalojen tähdistössä.