Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Maaliskuu 2024

Planeetat

Planeetoista Merkurius näkyy hyvin  kuun lopulla, Jupiter ja Uranus ovat iltataivaalla, mutta painuvat vähitellen yhä alemmas.

Merkurius

Merkurius siirtyy kuun alussa iltataivaalle, mutta on suurimmassa itäisessä elongaatiossa vasta 24.3., jolloin se etääntyy Auringosta noin 19 asteen päähän. Planeetta on hyvin näkyvissä läntisellä taivaalla, sillä 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen se on vielä 10 asteen korkeudella. Merkurius siirtyy 7.3. Vesimiehen tähdistöstä Kaloihin.

Venus

Venus nousee koko maaliskuun ajan jokseenkin samaan aikaan kuin Aurinko, joten sitä ei voi havaita. Venus siirtyy 9.3. Kauriin tähdistöstä Vesimieheen, missä on loppukuun ajan.

Mars

Mars on aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla. Koko maaliskuun ajan planeetta nousee vain noin 20 minuuttia ennen Aurinkoa, joten se ei ole havaittavissa. Mars on Kauriin tähdistössä, mistä se siirtyy 19.3. Vesimieheen.

Jupiter

Jupiter painuu iltataivaalla yhä alemmas. Maaliskuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen vähän alle 37 asteen korkeudella lounaisella taivaalla, kuun lopussa suoraan lännessä 19 asteessa. Jupiter on Oinaan tähdistössä.

Kasvava Kuu on 13.3. lähellä Jupiteria. Tunti auringonlaskun jälkeen kaksikko on länsilounaassa 30 asteen korkeudella. Illan mittaan Kuu lähestyy Jupiteria, mutta välimatka on pienimmillään vasta, kun ne ovat painuneet taivaanrannan taakse.

Saturnus

Saturnus oli 28.2. konjunktiossa eli taivaalla suoraan Auringon suunnalla, joten se on edelleen niin lähellä Aurinkoa, että sitä on mahdoton nähdä. Kuun lopussakin planeetta nousee vain muutaman minuutin ennen Aurinkoa. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus näkyy vielä iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen kiertymässä länsilounaaseen yli 36 asteen korkeudella. Kuun loppupäivinä planeetta on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen lännen suunnalla vajaan 15 asteen korkeudella. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Kasvava Kuu on 14.3. Uranuksen pohjoispuolella. Kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen planeetta on läntisellä taivaalla yli 27 asteen korkeudella, Kuu sen pohjoispuolella noin viisi astetta korkeammalla. Välimatka oli pienimmillään päiväsaikaan.

Neptunus

Neptunus ei näy. Planeetta laskee kuun alussa alle puolitoista tuntia Auringon jälkeen ja on 17.3. konjunktiossa Auringon takana. Planeetta on Kalojen tähdistössä.