Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2024

Planeetat

Jupiter ja Uranus ovat korkealla iltataivaalla, muut planeetat näkyvät vaatimattomammin tai eivät laisinkaan.

Taulukkotietoa planeettojen sijainnista taivaalla »

Merkurius

Merkurius on vuoden alussa hyvin matalalla aamutaivaalla. Planeetta on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 12.1., jolloin se etääntyy 23 asteen päähän Auringosta. Merkuriusta on hankala nähdä, sillä 45 minuuttia ennen auringonnousua se on vain runsaan kolmeen asteen korkeudessa. Planeetta siirtyy Käärmeenkantajan tähdistöstä Jousimieheen 10.1.

Venus

Venus on aamutaivaalla, mutta lähestyy Aurinkoa ja vajoaa vähitellen yhä alemmas. Kuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua eteläkaakossa alle 10 asteen korkeudella, tammikuun lo-pussa se on samaan aikaan hädin tuskin noussut. Venus on vuoden alussa Skorpionin tähdistössä, mistä se siirtyy 5.1. Käärmeenkantajaan ja 20.1. Jousimieheen.

Mars

Mars on aamutaivaalla, mutta katoaa Auringon loisteeseen. Tammikuun alussa planeetta nousee vain 20 minuuttia ennen Aurinkoa. Mars on Jousimiehen tähdistössä.

Jupiter

Jupiter on marraskuisen opposition jäljiltä edelleen hyvin näkyvissä iltataivaalla. Kuun alussa pla-neetta on etelän suunnalla yli 42 asteen korkeudella vähän ennen iltakahdeksaa, kuun lopussa jo kuuden aikaan. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Puolikas Kuu ohittaa 18./19.1. Jupiterin pohjoispuolitse kahden asteen etäisyydeltä. Välimatka on pienimmillään, kun kaksikko on läntisellä taivaalla parinkymmenen asteen korkeudella.

Saturnus

Saturnus on niin ikään iltataivaalla, mutta lähestyy Auringon loistetta. Kuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen eteläisellä taivaalla vajaan 18 asteen korkeudella, kuun lopussa se on lounaan suunnalla yhdeksässä asteessa. Saturnus on Vesimiehen tähdistössä, missä se pysyttelee aina huhtikuuhun 2025 saakka.

Kasvava Kuu on 14.1. lähellä Saturnusta. Parivaljakko on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaas-sa 15 asteen korkeudella.

Uranus

Uranus näkyy hyvin iltataivaalla, parhaiten kiikarilla tai kaukoputkella.

Uranus näkyy hyvin iltataivaalla. Planeetta on etelässä 47 asteen korkeudella tammikuun alussa varttia vaille yhdeksän, kuukauden lopussa jo vähän ennen seitsemää. Uranus on Oinaan tähdistössä, missä se pysyttelee hitaan liikkeensä ansiosta toukokuuhun saakka.  

Kasvava kuperakuu on 19./20.1. lähellä Uranusta planeetan pohjoispuolella. Etäisyys on pienimmil-lään noin kaksi astetta, kun Kuu ja planeetta ovat etelässä yli 47 asteen korkeudella. Kirkas Kuu haittaa Uranuksen havaitsemista.

Neptunus

Neptunus näkyy vielä kohtuullisesti iltataivaalla. Planeetta nousee liki 27 asteen korkeudelle ja ohit-taa eteläsuunnan kuun alussa ennen puoli kuutta. Kuun lopussa Neptunus on kaksi tuntia auringon-laskun jälkeen lounaassa vähän yli 17 asteen korkeudella. Planeetta siirtyi 11.12.2023 Vesimiehen tähdistöstä Kaloihin, missä se pysyttelee huhtikuuhun 2028 saakka.

Kasvava Kuu on 15.1. Neptunuksen eteläpuolella. Himmeä planeetta on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen etelälounaisella taivaalla vajaan 25 asteen korkeudella.

Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 8.1. Kuu lähellä Venusta aamulla
  • 14.1. Kuu lähellä Saturnusta illalla
  • 15.1. Kuu lähellä Neptunusta illalla
  • 18./19.1. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 18./19.1.
  • 19./20.1. Kuu lähellä Uranusta yöllä 19./20.1.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 12.1. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa
  • 20.1. Pluto konjunktiossa