Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Heinäkuu 2024

Planeetat

Merkurius ja Venus ovat näkymättömissä, ulkoplaneetat ovat aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla tai näkyvät kehnosti valoisassa kesäyössä.

Merkurius

Merkurius lähestyy heinäkuun mittaan suurinta itäistä elongaatiota, joka on 22.7. Planeetta laskee kuitenkin vain vartin verran Aurinkoa myöhemmin, joten sitä on mahdoton nähdä. Merkurius siirtyy Kravun tähdistöstä Leijonaan 14.7.

Venus

Venus on siirtynyt iltataivaalle, mutta on niin lähellä Aurinkoa, ettei näy. Heinäkuun lopussakin planeetta laskee jo puolisen tuntia auringonlaskun jälkeen. 10.7. Venus siirtyy Kaksosten tähdistöstä Krapuun ja 26.7. Leijonaan.

Mars

Mars nousee kesän kuluessa vähitellen korkeammalle, mutta planeetan löytäminen valoisalta kesätaivaalta voi olla yhä hankalaa. Heinäkuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua itäkoilli-sessa noin kymmenen asteen korkeudella, kuun lopussa idän suunnalla melkein 25 asteen korkeudella. Mars siirtyy 11.7. Oinaan tähdistöstä Härkään.

Vähenevä Kuu on aamuyöllä 2.7. lähellä Marsia. Tunti ennen auringonnousua planeetta on idän suunnalla kymmenen asteen korkeudella, Kuu noin viisi astetta siitä itään 12 asteen korkeudella. Kohtaamista voi olla vaikea havaita.

Vähenevä Kuu on 29./30.7. lähellä Marsia ja Plejadeja. Tunti ennen auringonnousua Kuu on idässä melkein 30 asteen korkeudella pari astetta tähtijoukosta kaakkoon ja runsaat viisi astetta Marsista pohjoiseen.

Marsin ja Jupiterin välimatka kutistuu 30.7. alle kahdeksaan asteeseen. Planeetat ovat lähimpänä toisiaan 14./15.8., jolloin ne ovat noin 20 kaariminuutin etäisyydellä toisistaan. 

Jupiter

Jupiter kipuaa aamutaivaalla hiljalleen ylemmäs. Heinäkuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua koillisen suunnassa neljän asteen korkeudella, kuun lopussa itäisellä taivaalla yli 21 asteessa. Kesäiseltä yötaivaalta Jupiteria on etenkin alkukuusta vielä hankala löytää. Jupiter on Härän tähdistössä.

Kapea kuunsirppi on 3.7. aamutaivaalla viitisen astetta Jupiterin pohjoispuolella. Tunti ennen auringonnousua planeetta on vain viiden asteen korkeudella koillisen suunnalla, joten vaalealta kesätaivaalta sitä voi olla vaikea havaita. Kuuta kannattaa käyttää suuntaviittana.

Kapeahko kuunsirppi on aamuyöllä 31.7. lähellä Jupiteria. Tunti ennen auringonnousua kaksikko on itäisellä taivaalla, Jupiter melkein 22 asteen ja Kuu 25 asteen korkeudella.

Saturnus

Saturnus nousee kuun alussa aamutaivaalle yli kolme tuntia ennen Aurinkoa ja on tunti ennen auringonnousua kaakon suunnalla lähes 15 asteen korkeudella. Heinäkuun lopussa planeetta on etelässä yli 23 asteen korkeudella tunnin verran ennen auringonnousua. Saturnus erottuu jo kohtuullisesti vähitellen tummuvalta kesätaivaalta. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä. Planeetan renkaat näkyvät kesäkuukausina ohuina, kaltevuuskulma on vain pari astetta.

Vähenevä kuperakuu on yöllä 24./25.7. runsaat kaksi astetta Saturnuksen itäpuolella. Tunti ennen auringonnousua kaksikko on eteläkaakossa 23 asteen korkeudella.

Uranus

Uranus on aamutaivaalla ja etääntyy vähitellen Auringosta. Kuukauden mittaan planeetta nousee yhä aikaisemmin, ja heinäkuun lopussa se on kaksi tuntia ennen auringonnousua idässä yli 20 asteen korkeudella. Uranus häviää kuitenkin yötaivaan valoisuuteen. Planeetta on Härän tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on aamutaivaalla ja nousee kuukauden mittaan yhä aikaisemmin itäiselle taivaalle, mutta vaalealta kesätaivaalta planeetta ei erotu.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 2.7. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
  • 3.7. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 24./25.7. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 24./25.7.
  • 30.7. Kuu lähellä Marsia aamuyöllä
  • 31.7. Kuu lähellä Jupiteria aamuyöllä

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 22.7. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa
  • 23.7. Pluto oppositiossa