Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Huhtikuu 2024

Kääpiö- ja pikkuplaneetat

Vesta siirtyy 1.4. Härästä Kaksosiin. Se liikkuu itään kohti Mebsuta-tähteä, jonka se saavuttaa kuun lopussa. Pikkuplaneetta on 8.4. neljännesasteen verran M35-tähtijoukon pohjoispuolella. Vesta on huhtikuussa hiukan 8 magnitudia himmeämpi.

Juno on Leijonassa lähellä ρ-tähteä. Pikkuplaneetta ohittaa tähden itäpuolelta 8./9.4. Junon ete-nevä alkaa 22.4. Se on tällöin kirkkaudeltaan 9,9 magnitudia.

Thalia liikkuu Leijonassa. Liike kääntyy kohti lounasta Denebola- ja Zosma-tähtien väliselle linjalle. Thalian etenevä liike alkaa 20.4., jolloin sen kirkkaus on 10,6 magnitudia.

Herculina liikkuu ensin länsiluoteeseen. Liike kaartuu länteen kohti Bereniken hiusten tähdistöä, johon se siirtyy kuun lopussa. Pikkuplaneetta ohittaa Karhunvartijan Muphrid-tähden 6.4. koillispuolelta. Herculina on oppositiossa 18.4. Tuolloin se on kirkkaudeltaan 9,1 magnitudia.

Komeetat

Kiikarikomeetta 12P/Pons-Brooks on nyt Suomen taivaalla. Sen odotetaan saavuttavan noin magnitudin 4,5 lähellä periheliään 21.4.2024. Tällöin se on edelleen havaittavissa lähinnä kiikareilla tai kaukoputkella, paljain silmin komeettaa tulee olemaan hyvin vaikeaa nähdä. Komeetta on parhaiten havaittavissa iltayöstä maalis-huhtikuun vaihteessa. Kevään edetessä komeetta siirtyy eteläiselle taivaanpallon puoliskolle ja sen näkyminen Suomesta käsin vaikeutuu.

Ursa seuraa komeetan kirkkauden kehittymistä ja tiedottaa tarkemmin, mikäli Pons-Brooks kirkastuu odotettua voimakkaammin.

Tähtiharrastuksen verkkolehti Zeniitti kirjoitti 12P/Pons-Brooksista vuoden alussa.

» Lue Zeniitin juttu täältä

» Pons-Brooksista otettuja kuvia Taivaanvahdissa