Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Toukokuu 2024

Planeetat

Planeetat ovat joko Auringon suunnassa tai niin matalalla, että niitä on mahdoton nähdä.

Merkurius

Merkurius on 10.5. suurimmassa läntisessä elongaatiossa, jolloin sen etäisyys Auringosta on yli 26 astetta. Planeettaa on silti mahdoton nähdä, sillä se kipuaa itäkoilliselle taivaalle vain hieman ennen auringonnousua. Toukokuun kuluessa Merkurius lähestyy jälleen Aurinkoa ja pysyttelee näkymät-tömissä.

Merkurius siirtyy 18.5. Kalojen tähdistöstä Valaskalaan, mutta jatkaa jo 20.5. Oinaaseen. 30.5. se ehtii vielä siirtyä Härän tähdistön puolelle.

Venus

Venus on näkymättömissä Auringon loisteessa. Planeetta siirtyy Oinaan tähdistöstä Härkään 18.5.

Mars

Mars vaeltaa matalalla aamutaivaalla. Etäisyys Auringosta kasvaa vähitellen, mutta planeetta koho-aa taivaalle toukokuun alussa alle puoli tuntia ja kuun lopussa tunti ennen Aurinkoa. Marsia on siten mahdoton nähdä. Planeetta on Kalojen tähdistössä, mistä se siirtyy muutamaksi päiväksi, 9.–13.5., Valaskalaan, mutta palaa sitten takaisin Kaloihin.

Jupiter

Jupiter katoaa Auringon loisteeseen. Toukokuun alussa planeetta laskee reilun tunnin auringonlaskun jälkeen ja on 18.5. konjunktiossa Auringon takana. Loppukuusta Jupiter on siirtynyt aamutaivaalle, mutta nousee vain muutaman minuutin ennen Aurinkoa. Planeetta on Härän tähdistössä, missä se viettää koko loppuvuoden.

Saturnus

Saturnus on aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla. Toukokuun alussa se nousee runsaat puoli tuntia, kuun lopussa vajaat puolitoista tuntia ennen Aurinkoa. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus on 13.5. konjunktiossa eli Auringon takana näkymättömissä. Planeetta siirtyy 23.5. Oinaan tähdistöstä Härkään, missä se pysyttelee aivan vuoden loppupäiviin saakka.

Neptunus

Neptunus on hyvin matalalla valoisalla aamutaivaalla, joten sitä on mahdoton nähdä. Planeetta on Kalojen tähdistössä.