Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Kesäkuu 2024

Planeetat

Venus on Auringon takana, muut planeetat aamutaivaalla, mutta niin matalalla, että kesäyön valoisalta taivaalta ne eivät käytännössä erotu.

Merkurius

Merkurius on kuun alussa aamutaivaalla, mutta hyvin lähellä Aurinkoa. 14.6. planeetta on yläkonjunktiossa ja siirtyy sen jälkeen iltataivaalle. Kuun lopussa Merkurius on 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen vain puolentoista asteen korkeudella, joten sitä on turha etsiä valoisasta horisontista. Merkurius siirtyy 17.6. Härän tähdistöstä Kaksosiin.

Venus

Venus on 4.6. yläkonjunktiossa Auringon takana, joten sitä on mahdoton nähdä. Planeetta siirtyy Härän tähdistöstä Kaksosiin 17.6.

Mars

Mars nousee kesäkuun alussa noin tunnin ja kuun lopussa yli kaksi tuntia ennen Aurinkoa. Loppukuusta planeetta on tunti ennen auringonnousua itäkoillisen suunnalla yhdeksän asteen korkeudella, mutta on niin himmeä, noin 1,0 magnitudia, että sen löytäminen kesäisen valoisalta taivaalta on haastavaa. Mars on alkuun Kalojen tähdistössä, mutta siirtyy 10.6. Oinaaseen.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla, mutta käytännössä näkymättömissä. Planeetta nousee kesäkuun alussa samoihin aikoihin Auringon kanssa, kuun lopussa yli puolitoista tuntia ennen auringonnousua. Jupiter on Härän tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on hyvin matalalla aamutaivaalla. Kuun alussa se on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa vain kolmen asteen korkeudella, kuun lopussa kaakossa 14 asteessa. Planeetta on niin himmeä, että sitä on vaikea löytää valoisalta kesätaivaalta. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on aamuyöllä 28.6. lähellä Saturnusta. Tunti ennen auringonnousua parivaljakko on kaakossa 13 asteen korkeudella. Himmeähkön Saturnuksen löytäminen voi olla haastavaa, mutta viisi astetta planeetan itäpuolella olevaa Kuuta voi käyttää opasteena.

Uranus

Uranus on siirtynyt toukokuisen konjunktionsa jälkeen aamutaivaalle, mutta on lähellä Auringon loistetta ja siten näkymättömissä. Planeetta on Härän tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on hyvin matalalla aamutaivaalla ja häviää kesätaivaan valoisuuteen. Planeetta on Kalojen tähdistössä.