Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Maaliskuu 2024

Kääpiö- ja pikkuplaneetat

Vesta on Härässä etenevässä liikkeessä itäkoilliseen kohti Kaksosten tähdistön rajaa. Se ohittaa 5 magnitudin 132 Tauri -tähden eteläpuolelta 23.3. Kuun lopussa Vesta himmenee 8 magnitudin himmeämmälle puolelle.

Eleonora liikkuu Kaksosissa λ-tähden itäpuolella. Pikkuplaneetan etenevä liike alkaa 6.3., jolloin kohde on himmentynyt 10,7 magnitudiin.

Juno on kuun alussa Leijonassa, käväisee 7.–15.3. Sekstantin tähdistön puolella ja palaa jälleen Leijonaan. Se liikkuu luoteeseen kohti Leijonan ρ-tähteä. Junon oppositio on 2.3., jolloin se saa-vuttaa kirkkauden 8,6 magnitudia.

Thalia siirtyy 11.3. Bereniken hiuksista Leijonaan. Liike kääntyy länteen ja vähitellen länsilounaa-seen. Pikkuplaneetta ohittaa 22.3. pohjoispuolelta 4,5 magnitudin 93 Leonis -tähden. Thalian oppositio on 18.3. Tällöin pikkuplaneetan kirkkaus on 9,8 magnitudia.

Herculina liikkuu Karhunvartijassa Arcturuksesta lounaaseen. Sen liike kääntyy luoteeseen kohti Muphrid-tähteä. Kuun lopulla asteroidin kirkkaus on 9,1 magnitudia.

Komeetat

Kiikarikomeetta 12P/Pons-Brooks on nyt Suomen taivaalla. Sen odotetaan saavuttavan noin magnitudin 4,5 lähellä periheliään 21.4.2024. Tällöin se on edelleen havaittavissa lähinnä kiikareilla tai kaukoputkella, paljain silmin komeettaa tulee olemaan hyvin vaikeaa nähdä. Komeetta on parhaiten havaittavissa iltayöstä maalis-huhtikuun vaihteessa. Kevään edetessä komeetta siirtyy eteläiselle taivaanpallon puoliskolle ja sen näkyminen Suomesta käsin vaikeutuu.

Ursa seuraa komeetan kirkkauden kehittymistä ja tiedottaa tarkemmin, mikäli Pons-Brooks kirkastuu odotettua voimakkaammin.

Tähtiharrastuksen verkkolehti Zeniitti kirjoitti 12P/Pons-Brooksista vuoden alussa.

» Lue Zeniitin juttu täältä

» Pons-Brooksista otettuja kuvia Taivaanvahdissa

 Kääpiöplaneetat

 Ceres

Ei näy.

 Pluto

Ei näy.