Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Helmikuu 2024

Planeetat

Jupiter ja Uranus ovat iltataivaalla, muut planeetat näkyvät kehnommin tai eivät laisinkaan.

Merkurius

Merkurius lähestyy koko helmikuun ajan Aurinkoa ja on yläkonjunktiossa sen takana 28.2. Planeetta on kuun alussa Jousimiehen tähdistössä, mistä se siirtyy 5.2. Kauriiseen ja 21.2. edelleen Vesimieheen.

Venus

Venus on aamutaivaalla, mutta lähestyy edelleen Aurinkoa. Helmikuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua juuri kivunnut taivaalle kaakkoisen horisontin takaa, kuun lopussa se nousee samoihin aikoihin Auringon kanssa. Venus siirtyy 16.2. Jousimiehen tähdistöstä Kauriiseen.

Mars

Mars etääntyy aamutaivaalla hiljalleen Auringosta, mutta pysyttelee yhä piilossa. Helmikuun alussa planeetta nousee puoli tuntia, kuun lopussa vain parikymmentä minuuttia ennen Aurinkoa. Mars siirtyy 13.2. Jousimiehen tähdistöstä Kauriiseen.

Jupiter

Jupiter näkyy edelleen hyvin iltataivaalla. Helmikuun alussa planeetta on etelän suunnalla iltakuudelta melkein 43 asteen korkeudella, kuun lopussa se on tunti auringonlaskun jälkeen lounaassa 37 asteessa. Jupiter on Oinaan tähdistössä.

Kasvava Kuu on 14./15.2. kuutisen astetta Jupiterista alaoikealle. Pari näkyy hiukan yli puoleen yöhön.
Kuu on 15./16.2. lähellä Jupiteria ja Uranusta. Tunti auringonlaskun jälkeen kolmikko on etelälounaassa noin 45 asteen korkeudella. Illan mittaan Kuu etääntyy Jupiterista, mutta lähestyy Uranusta. Kummankin planeetan kohdalla etäisyys Kuusta on pienimmillään, kun ne ovat taivaanrannan takana. Kuun loiste voi haitata Uranuksen näkymistä.

Saturnus

Saturnus on katoamassa Auringon loisteeseen. Helmikuun alussa planeetta laskee vajaat puolitoista tuntia Auringon jälkeen, ja 28.2. se on jo konjunktiossa Auringon takana. Saturnus on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus näkyy iltataivaalla kiikareilla tai kaukoputkella. Planeetta on etelässä 47 asteen korkeudella helmikuun alussa varttia vaille seitsemän. Kuun lopussa Uranus on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen lounaisella taivaalla 37 asteen korkeudella. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

 

Neptunus

Neptunus näkyy kiikarilla tai kaukoputkella kuun alkupuolella vielä kohtuullisesti iltataivaalla,sillä se on kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen lounaan suunnalla vajaan 17 asteen korkeudella. Kuukauden mittaan planeetta lähestyy Aurinkoa ja laskee kuun lopussa enää puolisentoista tuntia Aurinkoa myöhemmin, joten sitä on mahdoton nähdä. Neptunus on Kalojen tähdistössä.  

Kolmen vuorokauden ikäinen kuunsirppi on 12.2. lähellä Neptunusta. Kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen planeetta on länsilounaisella taivaalla vähän yli yhdeksän asteen korkeudella, Kuu viitisen astetta sen koillispuolella.