Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2023

Planeetat

Vuoden alkupäivinä kaikki planeetat ovat iltataivaalla. Mars ja Uranus näkyvät hyvin, muut vaatimattomammin.

Merkurius

Merkurius on vuoden alussa hyvin matalalla iltataivaalla. Planeetta on alakonjunktiossa 7.1. ja siirtyy sen jälkeen aamutaivaalle. Suurimmassa läntisessä elongaatiossa Merkurius on 30.1., jolloin se etääntyy 25 asteen päähän Auringosta. Planeettaa on hankala nähdä, sillä 45 minuuttia ennen auringonnousua se on vain parin asteen korkeudella. Merkurius on Jousimiehen tähdistössä.

Venus

Venus on iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on Auringon laskiessa vähän yli viiden asteen korkeudella etelälounaassa, mutta kipuaa vähitellen ylemmäs. Tammikuun lopussa Venus laskee yli kaksi tuntia Aurinkoa myöhemmin. Tunti auringonlaskun jälkeen se on lounaassa yli kahdeksan asteen korkeudella. Planeetta siirtyy 2.1. Jousimiehen tähdistöstä Kauriiseen ja 24.1. edelleen Vesimieheen.

Venus on 20.–24.1. iltataivaalla lähellä Saturnusta. Pienimmillään etäisyys on 22.1. alle puoli astetta.

Kapea kuunsirppi on 23.1. iltataivaalla lähellä Venusta ja Saturnusta. Pienin etäisyys on runsaat neljä astetta, mutta silloin kolmikko on päivätaivaalla. Kohtaamista on vaikea havaita, sillä tunti auringonlaskun jälkeen planeetat ovat lounaassa vain hieman yli kuuden asteen korkeudella. Kuu on niiden itäpuolella.

Mars

Mars oli oppositiossa joulukuussa 2022, joten se näkyy hyvin iltataivaalla. Planeetta nousee koillisesta ennen auringonlaskua ja on suoraan etelässä yli 54 asteen korkeudella kuun alussa iltakymmeneltä, kuun lopussa hieman kahdeksan jälkeen. Kuukauden mittaan Marsin näennäinen läpimitta pienenee vajaasta 15 kaarisekunnista hieman alle 11 kaarisekuntiin, joten pinnan tummien ja vaaleiden alueiden erottaminen alkaa käydä hankalaksi. Mars on Härän tähdistössä, missä se pysyttelee maaliskuun lopulle saakka.

Paria vuorokautta vaille täysikuu on 3./4.1. lähimmillään asteen verran Marsin eteläpuolella. Planeet-ta on etelän suunnalla yli 54 asteen korkeudella.

Kasvava kuperakuu on 30./31.1. lähellä Marsia, joka on iltakahdeksalta etelän suunnalla vajaan 55 asteen korkeudella. Välimatka on pienimmillään noin aste, mutta silloin Kuu ja planeetta ovat jo laskeneet.

Jupiter

Jupiter on syksyn 2022 opposition jäljiltä edelleen iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelän suunnalla hieman yli 29 asteen korkeudella varttia vaille kuusi, kuun lopussa jo neljältä eli puolisen tuntia ennen auringonlaskua. Korkeutta Jupiterilla on silloin yli 31 astetta. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Kasvava Kuu ohittaa 25.1. Jupiterin sen eteläpuolelta. Jättiläisplaneetta on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaassa 30 asteen korkeudella. Pienin etäisyys on runsaat kaksi astetta, mutta lähiohitus tapahtuu horisontin alapuolella.

Saturnus

Saturnus on niin ikään iltataivaalla, mutta lähestyy Auringon loistetta. Kuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaassa vielä runsaan 13 asteen korkeudella, kuun lopussa se laskee jo tunnin verran Auringon jälkeen eikä siten enää näy. Saturnus on Kauriin tähdistössä.

Saturnus on 20.–24.1. iltataivaalla lähellä Venusta. Pienimmillään etäisyys on 22.1. alle puoli astetta.

Kapea kuunsirppi on 23.1. iltataivaalla lähellä Saturnusta ja Venusta. Pienin etäisyys on runsaat neljä astetta, mutta silloin kolmikko on päivätaivaalla. Kohtaamista on vaikea havaita, sillä tunti auringon-laskun jälkeen planeetat ovat lounaassa vain hieman yli kuuden asteen korkeudella. Kuu on niiden itäpuolella.

Uranus

Uranus näkyy hyvin iltataivaalla, parhaiten kiikarilla tai kaukoputkella.

Planeetta on etelässä melkein 46 asteen korkeudella kuun alussa puoli yhdeksän aikoihin, kuukauden lopussa jo puoli seitsemältä. Uranus on Oinaan tähdistössä, missä se pysyttelee hitaan liikkeensä ansiosta toukokuuhun 2024 saakka.  

Kasvava kuperakuu on 1./2.1. lähellä Uranusta ja peittää sen taakseen yöllä puoli yhden jälkeen. Kaksikko on silloin länsilounaisella taivaalla 27 asteen korkeudella.

Kasvava kuperakuu on 29.1. lähellä Uranusta ja peittää planeetan, kun kaksikko on jo taivaanrannan takana.

Neptunus

Neptunus näkyy vielä kohtuullisesti iltataivaalla. Planeetta nousee liki 26 asteen korkeudelle ja ohittaa eteläsuunnan kuun alussa hieman viiden jälkeen, kuun lopussa varttia yli kolme. Auringonlaskuun on silloin vielä yli tunti, joten planeettaa kannattaa alkaa etsiskellä lounaiselta taivaalta noin 20 asteen korkeudelta puoli kuuden jälkeen. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä, missä se vaeltaa maaliskuuhun saakka.

Kasvava Kuu on 25.1. lähellä Neptunusta, joka on tunti auringonlaskun jälkeen etelälounaassa yli 23 asteen korkeudella. Välimatka on silloin viisi astetta. Pienimmillään etäisyys oli päiväsaikaan runsaat kolme astetta. 

Neptunuksen näkemiseen tarvitaan kiikari tai pieni kaukoputki. Neptunuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2023 -vuosikirjan sivulta 140.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 1./2.1. Kuu peittää Uranuksen yöllä 1./2.1.
  • 3./4.1. Kuu lähellä Marsia yöllä 3./4.1.
  • 23.1. Kuu lähellä Venusta ja Saturnusta illalla
  • 25.1. Kuu lähellä Jupiteria ja Neptunusta illalla
  • 26.1. Kuu lähellä Jupiteria illalla
  • 28./29.1. Kuu lähellä Uranusta yöllä 28./29.1.
  • 30./31.1. Kuu lähellä Marsia yöllä 30./31.1.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 20.-24.1. Venus lähellä Saturnusta illalla 20.–24.1.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 7.1. Merkurius alakonjuktiossa
  • 18.1. Pluto konjunktiossa
  • 30.1. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa