Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Syyskuu 2023

Pikkuplaneetat

Melpomene liikkuu syyskuussa kaakkoon Valaskalan Menkarin itäpuolella. Sen taantuva liike alkaa 30.9. Pikkuplaneetta ohittaa 21.9. Valaskalan kappa1-tähden läheltä lounaan puolelta.

Amphitrite liikkuu syyskuussa 5,5 astetta länteen. Pikkuplaneetta ohittaa 8.9. Kalojen delta-tähden etelän puolelta 1,3 asteen etäisyydeltä. Amphitriten kirkkaus on kuun alussa 9,7 magnitudia.

Komeetat

11.8.2023 löydetty komeetta C/2023 P1 (Nishimura) on ennusteiden mukaan kirkastumassa syyskuussa. Se voisi magnitudinsa eli kirkkautensa puolesta olla nähtävissä myös paljain silmin, mutta toisaalta sen etäisyys Auringosta on taivaalla kirkkaimmillaan varsin pieni, mikä vaikeuttaa komeetan havaitsemista taivaan vaaleuden johdosta. Lisäksi komeetta on Suomessa taivaalla tällöin hyvin matalalla. Komeetan arvioidaan olevan kirkkaimmillaan noin magnitudia 3.

Varmimmin komeettaa voi havaita kiikarilla (tai kaukoputkella) ja kuvaamalla.

C/2023 P1 (Nishimura) on itäkoillisella taivaalla aamuyöllä noin 13.9. asti ja iltataivaalla auringonlaskun suunnalla noin 20.9. asti.

Päivämäärä Elongaatio Kirkkaus (mag), noin
9.9. 20° 4,5
12.9. 15° 3,3
n. 14.16.9. ~12° 3

Tieto komeetan radasta on tarkentunut. Aiemmin se vaikutti tulevan Oortin pilvestä, mutta nyt näyttää siltä, että komeetan kierros Auringon ympäri kestää vain noin 430 vuotta, ja se on käynyt aurinkokunnan sisäosissa aiemminkin. Se on siis ohittanut Auringon jo aiemmin, ja sen kirkkauskehitys lienee siksi helpommin ennustettavissa. Komeettojen kirkkauden ennustaminen on kuitenkin aina vaikeaa.

Komeetta on merkitty myös Ursan tähtikarttaan. Mikäli komeetta ei ilmesty mobiilisovellukseen, sen saa näkyviin asentamalla sovelluksen uudelleen.

Komeetan kirkkauden kehittymistä voi seurata mm. tältä sivulta löytyvästä kuvaajasta: https://www.cobs.si/

Taivaanvahtiin ilmoitetut havainnot Nishimurasta »

Ursa seuraa tilanteen kehitystä. Sivu päivittyy. [Sivu päivitetty viimeksi 13.9.2023 klo 11.18]

 Kääpiöplaneetat

 Pluto

Pluto oli oppositiossa heinäkuussa, mutta sitä voi etsiä vielä syyskuun alkupuoliskon kuuttomina öinä matalalta Jousimiehen tähdistöstä. Kääpiöplaneetan kirkkaus on vain noin 14 magnitudia ja runsastähtiseltä alueelta sitä on hankala löytää. Pluton näkemiseen tarvitaan noin 30 cm:n kaukoputki.

 Ceres

Ei näy.