Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Pimennykset - Tammikuu 2019

 Auringonpimennykset

6.1. nähdään osittainen auringonpimennys Tyynen valtameren pohjoisosissa, Venäjällä, Kiinassa, Japanissa sekä Korean niemimaalla. Pimennys ei näy Suomessa.

 Kuunpimennykset

Aamuyöllä maanantaina 21.1. nähdään täydellinen kuunpimennys. Se on Suomessa hyvin havaittavissa. Pohjois-Suomessa se näkyy kokonaan ja Etelä-Suomessa vain Kuun poistuminen puolivarjosta jää havaitsematta. Kuu kulkee Maan varjon pohjoisosan kautta. Täydellinen vaihe kestää 62 minuuttia. Koko pimennys kestää 5 tuntia 11 minuuttia. Pimennys on syvimmillään klo 7.13. Kuu on pimennyksen aikana Kravun tähdistössä.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jota voi seurata vallan hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Pimentynyt Kuu on väriltään punertava, ei musta. Väritys on peräisin Maan ilmakehän taittamasta Auringon valosta, joka osuu Kuuhun.

Kuu on perigeumissa eli radallaan lähimpänä Maata pimennyspäivän iltana 21.1. klo 21.59. Tästä johtuen täyden Kuun läpimitta on pimennyksen aikaan noin 10 % suurempi kuin sen ollessa kaukaisimmillaan eli apogeumissa. Vaikka perigeumin aikaan tapahtuvaa täysikuuta kutsutaan mediassa superkuuksi, emme juurikaan kykene havaitsemaan tätä pientä eroa. Kuun etäisyys Maasta vaikuttaa pimennyksen kestoon. Mitä lähempänä maapalloa Kuu on, sitä suurempi on Maan varjokartion läpimitta, jonka kautta pimentyvä Kuu kulkee. Toisaalta perigeumissa ollessaan Kuu liikkuu radallaan nopeammin kuin apogeumissa, mikä osaltaan lyhentää pimennyksen kestoa.

Tammikuu on Suomessa yleensä hyvin pilvinen. Pimennyksen näkemisen todennäköisyys pilvien lomasta on noin 40 % ja täysin selkeän vain 20 %.

Seuraava osittainen kuunpimennys näkyy Suomessa jo kuluvana vuonna 16./17.7. ja sitä seuraava täydellinen kuunpimennys 7.9.2025.

 

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 4.36 

Osittainen vaihe alkaa klo 5.34

Täydellinen vaihe alkaa klo 6.41

Pimennys syvimmillään klo 7.12

Täydellinen vaihe päättyy klo 7.43

Osittainen vaihe päättyy klo 8.51

Kuu laskee Helsingissä klo 9.13

Puolivarjopimennys päättyy klo 9.48

Kuu laskee Oulussa klo 10.02