Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Joulukuu 2019

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Geminidit ovat vuoden parhaita meteoriparvia perseidien ja kvadrantidien ohella, joskin joulukuussa on usein pilvistä.

Geminidien parven meteoreja kannattaa seurata 4.17.12. Suurimmillaan aktiivisuus on aamuyöllä lauantaina 14.12. ja seuraava ilta, jolloin hyvissä olosuhteissa voisi näkyä jopa 70 geminidiä tunnissa. Edelleen lähes täysi Kuu kuitenkin haittaa pahasti tähdenlentojen näkymistä maksimin aikaan.

Maksimi on varsin laakea eli meteoreja näkyy runsaasti useina öinä. Geminidit näyttävät tulevan Kaksosten Castorin suunnasta. Tähdenlentoja voi nähdä koko pimeän ajan, mutta runsaimmillaan ne ovat noin klo 2 aikaan aamuyöllä.

Muutamia ursideja on mahdollisuus nähdä 17.26.12. Parven maksimi on yöllä 22./23.12. Kuu ei häiritse havaintoja ennen aamun tunteja.

Ursidit näyttävät tulevan Kochabin (beta Ursae Minoris) vierestä, joka on Pienen Karhun neliön kirkkain nurkkatähti.

Ursideja saattaa viimeisimpien tietojen mukaan näkyä tänä vuonna ennakoitua runsaammin. Niiden määrä saattaa olla maksimin aikaan kaksin- tai kolminkertainen. Näyttävästä parvesta ei silti ole kyse -- ursideja saattaa näkyä parhaimmillaan vajaat parikymmentä tunnissa.

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 89 %
kasvava kuperakuu
ikä: 11 päivää
 

Taivaalla syyskuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt