Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Joulukuu 2020

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Talvella selkeä sää tarkoittaa yleensä myös kipakkaa pakkasta. Tähdenlentojen havaitseminen edellyttääkin lämmintä vaatetusta, sillä taivaalle tuijottelu hangessa seisoskellen alkaa paleltaa pikaisesti.

Meteoriparvet

Geminidit on viimeinen vuoden kolmesta runsaimmasta meteoriparvesta. Parven meteoreja nähdään 4.–20.12. Maksimin on ennustettu ajoittuvan siten, että parasta havaintoaikaa on sunnuntain ja maanantain välinen yö 13./14.12. Meteoreja näkyy runsaasti lähiöinäkin. Hyvissä olosuhteissa voidaan maksimiyönä nähdä jopa 70 geminidiä tunnissa. Uusikuu on 14.12., joten se ei haittaa havaintoja tänä vuonna.

Tähdenlennot näyttävät tulevan Kaksosten Castor-tähden lähettyviltä, vaikka niitä nähdäänkin koko taivaan alueella. Säteilypiste on jo illalla melko korkealla idässä ja korkeimmillaan etelässä se on klo 2:n jälkeen. Koska yö on pitkä, hyvää havaintoaikaa on useita tunteja. Geminidit ovat melko hitaita. Mukana on usein kirkkaita meteoreja, jotka jättävät vanoja. Parven arvellaan liittyvän pikkuplaneetta Phaethoniin.

Ursidit päättää meteorivuoden. Parven tähdenlentoja nähdään joulun tienoilla 17.–26.12. Ursidien maksimin ennustetaan osuvan siten, että paras havaintohetki on tiistain 22.12. aamuyö. Hyvissä olosuhteissa maksimin aikaan voidaan nähdä 5–10 ursidia tunnissa. Aktiivisuuden tiedetään kuitenkin ajoittain kasvaneen normaalista, näin tapahtui esimerkiksi vuosina 2006–2008.

Kasvava puolikuu häiritsee hiukan havaintoja. Meteorit näyttävät tulevan Pienen karhun Kochab-tähden lähettyviltä, vaikka niitä nähdäänkin kaikkialla taivaalla. Alue on korkealla taivaalla koko yön. Ursidit ovat melko hitaita. Meteoriparvi liittyy komeetta Tuttleen.