Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu ja planeetat

Vanhemmat libraatiokaaviot

Libraatiokaaviot on suhteellisen yksinkertainen tapa hahmottaa libraation suuntaa ja suuruutta esimerkiksi yhden kuukauden aikana.  Kaaviossa käyrä, jonka pisteet ilmoittavat Kuun Maahan näkyvän kiekon keskipisteen koordinaatteja. Tämä kertoo samalla libraation suuruuden ja suunnan.

Näin luet kaavioita

(a) Siniset neliöt ja niitä yhdistävä käyrä ilmaisevat Kuun näkyvän kiekon keskipisteen selenograafista ("Kuun maantieteellistä") sijaintia. Neliöt antavat paikan numeroin merkittyinä kuukauden päivinä klo 0 UT. Sijainti ilmaisee samalla libraation suuntaa ja suuruutta pohjoiseen tai etelään sekä itään tai länteen.

(b) Koordinaattiasteikolta voit lukea pystyakselilta leveyastelibraation ja vaaka-akselilta pituusastelibraation suuruuden asteissa.

(c) Kuun päävaiheet on merkitty symbolein käyrän vierelle.

(d) Oikeasta alakulmasta voit lukea kuunkierron tärkeät ajakohdat: vaiheet, etäisyyden ääripisteet (perigeum, apogeum) sekä äärimmäiset sijainnit taivaanpallolla (kauimpana pohjoiseen tai etelään taivaanekvaattorista). Kuun vaiheiden avulla tiedetään, onko Kuun itäinen vai läntinen reuna näkyvissä, ja korkeuden avulla voidaan arvioida, miten hyvin Kuu on havaittavissa taivaalla. Kuun etäisyydellä on vaikutusta yksityiskohtien näkymiseen kaukoputkella.