Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Syyskuu 2022

Planeetat

Mars näkyy aamuyöllä, Jupiter ja Neptunus ovat oppositiossa, ja Saturnus on siirtynyt iltataivaalle. Uranus peittyy Kuun taakse.

Merkurius

Merkurius laskee kuun alussa yhtä aikaa Auringon kanssa ja on alakonjunktiossa 23.9. Planeetta on Neitsyen tähdistössä.

Venus

Venus on Auringon suunnalla eikä näy. Planeetta on Leijonan tähdistössä, mistä se siirtyy 24.9. Neitsyeen.

Mars

Mars on kuun alussa tunti ennen auringonnousua kaakossa yli 45° korkeudella. Kuun lopussa Mars on aamukuudelta suoraan etelässä 52 asteen korkeudella. Planeetan näennäinen läpimitta kasvaa lähes 12 kaarisekuntiin ja kirkkaudessa se ohittaa Lyyran Vegan. Mars on Härässä.

Mars ohittaa 8.9. Aldebaranin pohjoispuolelta vähän yli neljän asteen etäisyydeltä.

Vähenevä Kuu on 16./17.9. Marsin pohjoispuolella. Pienin etäisyys on alle kolme astetta.

Jupiter

Jupiter on oppositiossa 26.9. ja näkyy hyvin. Kuun alussa planeetta on kolmen aikaan etelässä yli 30 asteen korkeudella, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan klo 1. Jupiter siirtyy Valaskalasta Kaloihin jo 1.9. Syyskuun lopulla Jupiterin ja Neptunuksen välimatka on kutistumassa alle kymmeneen asteeseen.

Vuorokautta paria yli täysikuu on 11./12.9. lähellä Jupiteria. Pienin etäisyys on Kuun noustua 2,5 astetta eli noin viisi kertaa Kuun näennäinen läpimitta.

Saturnus

Saturnus on elokuisen opposition jälkeen iltataivaalla. Planeetta on kuun alussa etelässä vähän puolenyön jälkeen, kuun loppupäivinä jo vartin yli iltakymmenen. Korkeus on alle 14 astetta. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Lähes täysikuu on 8./9.9. lähellä Saturnusta.

Uranus

Uranus kipuaa etelässä melkein 47 asteen korkeudelle. Kuun alussa se on etelässä vähän ennen aamukuutta, kuun lopussa kaksi tuntia aiemmin. Planeetta on Oinaassa.

Vähenevä Kuu on 14./15.9. lähellä Uranusta ja peittää sen taakseen puolenyön jälkeen.

Neptunus

Neptunus on oppositiossa 17.9. Planeetan korkeus on etelän suunnalla yli 26 astetta. Neptunus on etelässä kuun alussa ennen puoli kolmea ja kuun lopussa ennen puoli yhtä. Planeetta on koko loppuvuoden Vesimiehen tähdistössä.

Kuu on 10./11.9. lähellä Neptunusta. Kuun kirkkaus vaikeuttaa planeetan näkymistä.