Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Heinäkuu 2021

Planeetat

Planeetoista ovat näkyvissä vain Jupiter ja Saturnus, jotka ovat kesäaamuina lähellä etelän suuntaa, mutta varsin matalalla. Loppukuusta ne on helpompi erottaa hiljalleen tummuvalta eteläisen Suomen taivaalta.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 4.7. Planeetta on Auringon noustessa vain viiden asteen korkeudella, joten sitä on mahdoton nähdä. Merkurius on Härän tähdistössä, mutta siirtyy 10.7. Orioniin, 12.7. Kaksosiin ja 27.7. Krapuun.

Venus

Venus on etääntymässä Auringosta, mutta samalla se painuu taivaalla yhä alemmas. Kuun alussa planeetta laskee vähän yli tunnin ja kuun lopussa enää alle tunnin Auringon jälkeen eli käytännössä se ei näy. Venus on Kravun tähdistössä, mutta siirtyy 12.7. Leijonaan.

Venus on 11.–14.7. iltataivaalla lähellä Marsia. Pienin etäisyys on 13.7. noin puoli astetta, mutta planeetat ovat silloin päivätaivaalla. Venus ja Mars ovat Auringon laskiessa länsiluoteessa vajaan seitsemän asteen korkeudella, joten kohtaaminen näkyy vain kaukoputkella.

Kahden vuorokauden ikäinen kasvava Kuu on 12.7. iltataivaalla lähellä Venusta ja himmeämpää Marsia. Etäisyys Venukseen on pienimmillään 2,5 astetta, mutta tämä tapahtuu päiväsaikaan. Auringon laskiessa planeettojen korkeus on länsiluoteen suunnalla alle seitsemän astetta.

Mars

Mars on niin lähellä Aurinkoa, että se ei näy. Planeetta on Kravun tähdistössä, mutta siirtyy 10.7. Leijonaan.

Kahden vuorokauden ikäinen kasvava Kuu on 12.7. iltataivaalla lähellä Marsia. Planeetta on sen verran himmeä, että se erottuu matalalta hämärätaivaalta vain kaukoputkella.

Jupiter

Jupiter on heinäkuussa auringonnousun aikaan etelän suunnalla liki 20 asteen korkeudella. Näkyvyyttä parantaa kuun loppua kohden vähitellen tummuva yötaivas, vaikka pohjoisemmassa Suomessa onkin edelleen valoisaa. Jupiter on Vesimiehen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu kulkee 25./26.7. Jupiterin eteläpuolelta. Pienin etäisyys on alle viisi astetta. Jupiter on etelässä aamukolmelta, jolloin sen korkeus on noin 17 astetta.

Saturnus

Saturnus on kuun alussa Auringon noustessa etelän suunnalla hieman yli kymmenen asteen korkeudella. Kuun lopussa oppositiota lähestyvä planeetta on etelässä puoli kahden aikoihin yöllä, mutta korkeutta sillä on vain vähän yli 11 astetta.

Täysikuu kulkee 24./25.7. Saturnuksen eteläpuolelta. Etäisyys on pienimmillään alle viisi astetta. Saturnus on etelässä kahden aikaan yöllä, jolloin sen korkeus on yli 11 astetta.

Uranus

Uranus on kesäisen valoisalla aamutaivaalla, mutta hankalasti havaittavissa. Kuukauden kuluessa planeetta etääntyy Auringosta siten, että kuun lopussa se nousee jo yli viisi tuntia ennen Aurinkoa. Tunti ennen auringonnousua Uranus on itäkaakkoisella taivaalla lähes 30 asteen korkeudella.

Neptunus

Neptunus etääntyy edelleen Auringosta. Kuun lopussa planeetta on tunti ennen auringonnousua etelän suunnalla noin 25 asteen korkeudella. Taivas on kuitenkin liian valoisa, jotta Neptunus näkyisi.