Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Elokuu 2021

 Meteorit

Perseidit kuuluu vuoden kolmen suurimman meteoriparven joukkoon. Se on niistä ainoa, joka näkyy lämpimään vuodenaikaan, mikä tekee parvesta suositun havaintokohteen.

Perseidien tähdenlentoja näkyy 17.7.–24.8. Pääosa tähdenlennoista nähdään 10.–14.8. Tänä vuonna parven maksimi ajoittuu siten, että parasta havaintoaikaa on torstain ja perjantain 12./13.8. välinen yö.

Meteoriparven tähdenlentoja nähdään kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian väliseltä alueelta. Säteilypiste on alkuyöstä koillisessa, mutta kohoaa lyhyen yön aikana korkeammalle itään, jolloin havaittavien meteorien määrä kasvaa. Maksimin aikoihin on mahdollista nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa, kun olosuhteet ovat hyvät ja havaintopaikka riittävän avoin. Kuun ensimmäinen neljännes on tänä vuonna 15.8. eikä häiritse havaintoja. Perseidit ovat nopeita, usein melko kirkkaita ja monesti punertavan vanan jättäviä. Parvi liittyy Swift-Tuttle-komeettaan.

Eteläisten delta-akvaridien tähdenlentoja nähdään heinäkuulta elokuulle. Parven maksimi oli heinäkuun lopussa. Esimerkiksi perseidejä tarkkailtaessa on mahdollista nähdä muutamia akvarideja yön aikana. Täysikuu haittaa havaintoja elokuun alkupuolella. Myös hiukan vaalea taivas rajoittaa meteorien näkymistä. Tähdenlennot näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta kaakon ja etelän väliltä. Hitaana ja pitkänä, punertavana valojuovana taivaan yli pyyhkäisevä meteori on melko varmasti akvaridi.

Kappa-cygnidien meteoreja nähdään 3.–25.8. ja maksimi on muutaman päivän perseidien jälkeen 17.8. Kyseessä on vähäinen parvi, ja yön aikana voi nähdä muutaman kappa-cygnidin. Kasvava Kuu haittaa havaintoja.

Aurigidien tähdenlentoja nähdään 28.8.–5.9. Maksimin arvioidaan olevan syyskuun alussa. Normaalisti aurigideja nähdään noin viisi tunnissa. Aktiivisuus kasvaa ajoittain huomattavasti, viimeksi vuonna 2019. Vuodelle 2021 on ennustettu lyhytkestoinen kymmenien meteorien aktiivisuushuippu puolenyön jälkeen 31.8./1.9. Meteorit ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan Capella-tähden lähistöltä. Vähenevä Kuu haittaa havaintoja.