Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas - Syyskuu 2020

 Tähtitaivas

Syyskuussa pimeys laskeutuu kesän jälkeen ensimmäisen kerran koko maahan. Oulun eteläpuolella pimeät yöt alkoivat jo elokuun puolella. Yöt pitenevät nopeasti ja syyskuun puolivälissä Etelä-Suomessa pimeyttä riittää jo kahdeksan tuntia. Utsjoellakin pimeää on kuusi tuntia, vaikka kuukauden alussa Aurinko ei vielä laske –12 asteen rajan alapuolelle. Kesäajan vuoksi havaintojen aloittaminen lykkääntyy iltayön tunneille.

Keskiyöllä syyskuun puolivälissä tähtitaivas on syksylle tyypillisessä asennossa. Elokuulta marras–joulukuulle taivas on samassa asennossa pimeän saapuessa. Tähtitaivas kiertyy koko ajan, mutta samalla pimeä laskeutuu viikko viikolta aikaisemmin.

Lounastaivasta hallitsee Kesäkolmio: Joutsenen Deneb, Lyyran Vega ja Kotkan Altair. Pegasus-neliö on edennyt kaakkoon ja siitä vasemmalle jatkuu Andromedan tähtijono. Pienen w-kirjaimen muotoinen Kassiopeia näkyy korkealla itätaivaalla. Kirkas tähti koillisessa on Ajomiehen Capella.

Kohti läntistä horisonttia on laskemassa melko himmeätähtinen Herkuleen tähdistö, jonka keskiosan muodostaa kiilamaisen nelikulmion muotoinen ”Päätekiven” kuvio. Karhunvartijan Arcturus on painumassa luoteiseen horisonttiin. Pohjoisessa on Iso karhu ja sen kirkkaimmista tähdistä muodostuva Otava.

Kuukauden kohde: Linnunrata

Öiden pimentyessä pohjoisemmassakin Suomessa kannattaa katsella Linnunrataa, joka kulkee himmeänä valovyönä koillisesta lounaaseen. Kirkkaimmat Suomessa näkyvät alueet ovat keskellä Kesäkolmiota Joutsenen tähdistössä. Niillä seuduin tummien pölypilvien muodostama Suuri repeämä jakaa kotigalaksimme tähtipilvet kahtia. Silmiinpistäviä alueita on myös Kilven tähdistössä, mutta kaikkein kirkkaimmat Jousimiehen tähtipilvet jäävät horisontin alapuolelle.

Linnunrata näkyy kunnolla vain riittävän pimeissä, valosaasteettomissa paikoissa ja kuuttomina öinä. Pimeiden paikkojen etsimisessä voi auttaa Taivaanvahdin uusi kartta, johon kerätään Suomen parhaita havaintopaikkoja. Jos tiedät omalta paikkakunnaltasi tai muualta hyviä, julkisia havaintopaikkoja, jaathan ne Taivaanvahdissa!

Taivaanvahdin pimeiden havaintopaikkojen kartta