Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Tähtitaivas - Kesäkuu 2020

 Tähtitaivas

Kesäkuussa suurimmassa osassa maata tähtiä ei juurikaan näy. Lapissa Aurinko ei laske lainkaan, ja Keski-Suomessakin se käväisee yöllä vain muutaman asteen horisontin alapuolella. Etelä-Suomessa 61. leveysasteen eteläpuolella tähtitaivaalta erottuu kuitenkin keskikesälläkin hämmästyttävän monta tähteä.

Puolilta öin korkealla kaakon suunnalla näkyy Kesäkolmio, jonka muodostavat Lyyran Vega, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair. Lännen ja lounaan väliltä löytyy Arcturus, ja taivaan valoisuudesta huolimatta Capella saattaa erottua matalalta pohjoisesta. Ainakin kuun alkupuolella näkyy lähellä eteläistä horisonttia Skorpionin punainen Antares.

Kuukauden kohde

Kesäpäivänseisauksen aikoihin Suomen maantieteellinen pituus etelä–pohjoissuunnassa korostuu. Kun eteläisellä rannikolla taivaalta erottuu vuoden lyhimpänäkin yönä joitakin kirkkaimpia tähtiä, pohjoisimmassa Suomessa Aurinko ei laske ollenkaan, vaan vaeltaa pohjoisen suunnallakin horisontin yläpuolella. Napapiiriltä etelään, Kemin ja Kuusamon kohdalla, Aurinko laskee juuri ja juuri taivaanrannan taakse, mutta yötaivas ei juurikaan tummu.