Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kääpiöplaneetat, pikkuplaneetat ja komeetat - Tammikuu 2023

Kääpiö- ja pikkuplaneetat

Ceres on tammikuun alussa kolme astetta länteen Neitsyen roo-tähdestä. Kääpiöplaneetta liikkuu itään ja ohittaa rhoo-tähden 18.1. etelän puolelta 0,3 asteen etäisyydeltä. Cereksen kirkkaus on kuun lopussa 7,9 magnitudia. Etsintäkartta on sivulla 33.

Hebe on tammikuun alussa kolme astettalounaaseen Kravun Acubens-tähdestä. 6.1. pikkuplaneetta ohittaa M67-tähtijoukon lounaan puolelta noin kahden asteen etäisyydeltä. Hebe on oppositiossa 26.1. jolloin sen kirkkaus on 8,7 magnitudia. Pikkuplaneetta liikkuu tammikuussa luoteeseen.

Harmonia liikkuu tammikuussa Leijonan iota- ja khii-tähtien linjan pohjoispuolella. Pikkuplaneetan liike muuttuu taantuvaksi 13.1. Sen kirkkaus on tällöin 11,1 magnitudia.

Komeetat

Maaliskuussa 2022 löydetty komeetta C/2022 E3 (ZTF) on tammi–helmikuussa hyvin korkealla taivaalla ja on kirkastunut niukasti paljain silmin näkyväksi. Himmeän, sumuisen täplän löytäminen taivaalta ei kuitenkaan ole helppoa ja vaatii kunnolla pimeät havainto-olosuhteet. Luminen, valoa heijastava maisema, ajankohdalle ominainen pilvisyys sekä 5.2. sattuva täysikuu kuitenkin hankaloittavat havaitsemista entisestään kirkkausmaksimin aikaan.

C/2022 E3 (ZTF):n kulloinenkin sijainti on merkitty tähtikarttaan sekä mobiilitähtikarttaan. Komeetta on horisontin yläpuolella koko ajan 10.2. asti.

Komeettaa ei tulla havaitsemaan Kaivopuiston tähtitornilla sen tornin havaintolaitteille epäedullisesta sijainnista johtuen ainakaan ennen helmikuuta. Sen koma (kaasuhuntu) myöskään mahdu tornin kaukoputkien näkökenttään. Komeettaa on paras havaita kiikareilla pimeältä paikalta.

Teknisempiä tietoja komeetasta »