Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Syyskuu 2023

Planeetat

Neptunus on oppositiossa. Saturnus näkyy iltataivaalla, aamupuolella puolestaan Jupiter ja Uranus sekä Venus, jonka näkyvyys paranee kuukauden kuluessa.

Merkurius

Merkurius on kuun alkupuolella niin lähellä Aurinkoa, ettei sitä voi nähdä. Planeetta on 6.9. alakonjunktiossa ja siirtyy sen jälkeen aamutaivaalle. Suurin läntinen elongaatio on 22.9., jolloin Merkurius on tunti ennen auringonnousua melkein suoraan idässä yli kuuden asteen korkeudella. Syyskuun lopulla Merkurius näkyy vielä hyvin, mutta sen jälkeen näkyvyys heikkenee, kun se lähestyy Aurinkoa.

Planeetta on Leijonan tähdistössä, siirtyy 6.9. Sekstanttiin ja palaa Leijonaan 12.9.

Venus

Venus alkaa näkyä hieman paremmin aamutaivaalla. Syyskuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua itäisellä taivaalla vajaan seitsemän asteen korkeudella, mutta kuun lopussa samaan aikaan itäkaakossa jo 24 asteen korkeudella.

Planeetta on Kravun tähdistössä, mistä se siirtyy 25.9. Leijonaan.

Mars

Mars on lähellä Aurinkoa näkymättömissä. Planeetta laskee koko kuukauden vain vähän auringonlaskun jälkeen. Mars on Neitsyen tähdistössä.

Jupiter

Jupiter näkyy yhä paremmin aamutaivaalla. Planeetta on kuun alussa tunti ennen auringonnousua melkein suoraan etelässä 45 asteen korkeudella, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan jo puoli neljän jälkeen yöllä. Jupiter on Oinaan tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 4./5.9. lähellä Jupiteria ja Uranusta. Jupiteriin etäisyys on pienimmillään vähän yli kaksi astetta, kun Jupiter on nousemassa koillisen taivaanrannan takaa. Uranus on Kuun itäpuolella. Pienimmillään etäisyys on runsaat kaksi astetta, mutta silloin Kuu ja Uranus ovat päivätaivaalla.

Saturnus

Saturnus näkyy iltataivaalla kohtuullisesti, vaikka onkin melko matalalla. Planeetta on kuun alussa etelässä yhden aikoihin noin 18 asteen korkeudella, kuun loppupäivinä jo yhdentoista jälkeen. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Kasvava kuperakuu ohittaa 26./27.9. Saturnuksen sen eteläpuolelta. Etäisyys on pienimmillään noin kolme astetta, kun parivaljakko on jo kadonnut taivaanrannan taakse.

Uranus

Uranus on korkealla aamutaivaalla. Kuun alussa planeetta on tunti ennen auringonnousua eteläkaakossa yli 47 asteen korkeudella, kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan aamuneljän jälkeen noin astetta korkeammalta. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 4./5.9. lähellä Jupiteria ja Uranusta. Jupiteriin etäisyys on pienimmillään vähän yli kaksi astetta, kun Jupiter on nousemassa koillisen taivaanrannan takaa. Uranus on Kuun itäpuolella. Pienimmillään etäisyys on runsaat kaksi astetta, mutta silloin Kuu ja Uranus ovat päivätaivaalla.

Neptunus

Neptunus on oppositiossa 19.9. Planeetan korkeus on etelän suunnalla yli 27 astetta. Neptunus on etelässä kuun alussa puoli kolmelta ja kuun lopussa puoli yhden jälkeen. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Melkein täysikuu on 1.9. Neptunuksen eteläpuolella aamuyöllä. Pienin etäisyys on alle kaksi astetta, mutta siinä vaiheessa kaksikko on jo laskenut. Kuun kirkkaus haittaa Neptunuksen näkymistä.

Vuorokautta vaille täysikuu on 28./29.9. lähimmillään noin kaksi astetta Neptunuksen eteläpuolella. Kuun kirkkaus haittaa planeetan havaitsemista.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 1.9. Kuu lähellä Neptunusta aamuyöllä
  • 4./5.9. Kuu lähellä Jupiteria ja Uranusta yöllä 4./5.9.
  • 12.9. Kuu lähellä Venusta aamulla
  • 26./27.9. Kuu lähellä Saturnusta yöllä 26./27.9.
  • 28./29.9. Kuu lähellä Neptunusta yöllä 28./29.9.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 6.9. Merkurius alakonjunktiossa
  • 19.9. Neptunus oppositiossa
  • 22.9. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa