Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Lokakuu 2023

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Öiden pidentyessä meteorien havaintoaika kasvaa. Syksyllä näkyy erityisesti sporadisia tähdenlentoja, lokakuiset meteoriparvet ovat melko vähäisiä.

Meteoriparvet

Draconidit eli giacobinidit on vaatimaton parvi, jonka meteoreja nähdään muutamia tunnissa. Niitä havaitaan 6.–10.10. maksimin osuessa 9.10. aamuyöhön. Meteorit tulevat Lohikäärmeen ”pään” suunnalta. Täysikuu haittaa havaintoja. Parven aktiivisuus kohoaa noin 13 vuoden välein ja voi yltää joskus tuhansiin meteoreihin tunnissa. Viimeisin aktiivisuuden kasvu oli 2018, edelliset ”myrskyt” 1933 ja 1946. Parven meteorit liittyvät komeettaan Giacobini–Zinner, josta tulee parven toinen nimi.

Orionidit vastaa aktiivisuudeltaan keväisiä lyridejä. Meteoreja näkyy 2.10.–7.11. ja maksimi on 21.10. Hyvissä olosuhteissa voi nähdä yli kymmenen orionidia tunnissa, eikä vähenevä kuunsirppi juurikaan haittaa havaintoja. Tähdenlennot näyttävät tulevan Orionin Betelgeuzen ja Kaksosten Alhena-tähden välistä. Radiantti on illalla ja alkuyöstä matalalla, mutta kohoaa korkeammalle aamun koitteessa, jolloin on paras havaintoaika. Orionidit ovat nopeita ja jättävät usein vanoja. Eta-akvaridien tavoin parven meteorit liittyvät Halleyn komeettaan.

Tauridien tähdenlentoja nähdään syys–joulukuussa. Parven eteläisen haaran maksimi on lokakuun alkupuoliskolla. Tunnissa voi nähdä muutaman tauridin. Meteorit tulevat Valaskalan ”pään” suunnalta. Taurideihin liittyy ajoittain tulipalloja.