Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Elokuu 2023

Planeetat

Saturnus on oppositiossa, mutta edelleen varsin matalalla. Jupiter näkyy aamuyöllä, samoin Uranus ja Neptunus, jotka erottuvat kiikarilla valoisien öiden väistyessä.

Merkurius

Merkurius on 10.8. suurimmassa itäisessä elongaatiossa, mutta käytännössä näkymättömissä. Se laskee vain muutamia minuutteja auringonlaskun jälkeen. Loppukuun planeetta on Auringon suunnalla. Merkurius käväisee 7.8. Sekstantin puolella, mutta palaa Leijonaan jo samana päivänä.

Venus

Venus laskee elokuun alussa jo puoli tuntia ennen Aurinkoa. Planeetta on 13.8. alakonjunktiossa, minkä jälkeen se siirtyy aamutaivaalle. Kuun lopussakin Venus on tunti ennen auringonnousua vasta vajaan kuuden asteen korkeudella, joten sen löytäminen on hyvin vaikeaa. Venus on Leijonan tähdistössä, mistä se siirtyy 13.8. Krapuun.

Mars

Mars lähestyy Aurinkoa eikä ole näkyvissä. Planeetta laskee kuun alussa nelisenkymmentä minuuttia Auringon jälkeen ja kuukauden kuluessa se painuu taivaanrannan taakse yhä aikaisemmin. Mars on Leijonassa, mistä se siirtyy 18.8. Neitsyeen.

Jupiter

Jupiter näkyy yhä paremmin aamutaivaalla. Kuun alussa se on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa yli 30 asteen korkeudella ja kuun lopussa se ohittaa eteläsuunnan puolisen tuntia ennen auringonnousua 45 asteen korkeudella. Jupiter on Oinaassa.

Puolikuu on 7.–9.8. lähellä Jupiteria kaakossa ennen auringonnousua. Kuu on lähimmillään runsaat kaksi astetta planeetasta pohjoiseen, mutta silloin kaksikko on päivätaivaalla.

Saturnus

Saturnus on 27.8. oppositiossa. Kuun alussa planeetta on etelän suunnalla kolmen jälkeen yöllä vajaan 19 asteen korkeudella, opposition aikaan se ohittaa eteläsuunnan puoli kahdelta runsaan 18 asteen korkeudella. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Melkein täysikuu ohittaa 3./4.8. Saturnuksen eteläpuolelta. Etäisyys on pienimmillään kolme astetta, mutta silloin parivaljakko on pohjoisen horisontin alapuolella.

Täysikuu on 30./31.8. vähän yli kolme astetta Saturnuksen eteläpuolella. Parivaljakko on etelän suunnalla yhden aikaan yöllä.

Uranus

Uranus on aamutaivaalla. Elokuun alussa se on tunti ennen auringonnousua itäkaakossa 30 asteen korkeudella, loppukuusta eteläkaakossa melkein 47 asteen korkeudella. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Vähenevä kuu on 8./9.8. lähellä Uranusta, lähimmillään aamuyöllä 1,5 asteen etäisyydellä.

Neptunus

Neptunus on kuun alussa tunti ennen auringonnousua eteläkaakossa yli 27 asteen korkeudella, kuun lopulla planeetta on suoraan etelässä puoli kolmelta samoilla astelukemilla. Kuun loppupuolella taivas alkaa olla riittävän tumma, ja himmeä Neptunus löytyy kiikarilla. Planeetta on Kalojen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 4./5.8. lähellä Neptunusta. Pienin etäisyys on hieman yli kaksi astetta. Kuun kirkkaus haittaa planeetan näkemistä.