Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Joulukuu 2022

Planeetat

Mars on oppositiossa ja näkyy koko yön. Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Kuu peittää taakseen sekä Marsin että Uranuksen.

Merkurius

Merkurius etääntyy kuukauden mittaan Auringosta ja on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 21.12. Se on kuitenkin auringonlaskun aikaan alle viiden asteen korkeudessa, joten sitä on jokseenkin mahdoton nähdä. Merkurius on Käärmeenkantajan tähdistössä, mistä se siirtyy 4.12. Jousimieheen.

Venus ohittaa 29.12. Merkuriuksen eteläpuolelta vain puolentoista asteen päästä. Planeetat ovat silloin hyvin matalalla etelälounaassa, tunti auringonlaskun jälkeen ainoastaan 1–2 asteen korkeudella. Kohtaamista voi yrittää katsella alavalta paikalta, jolta on esteetön näkymä horisonttiin saakka. Apuna kannattaa käyttää kiikaria.

Venus

Venus pysyttelee iltataivaalla lähellä Aurinkoa, mutta kuukauden kuluessa se hivuttautuu hitaasti ylemmäs auringonlaskun suunnalla. Kuun lopussa Venus on Auringon laskiessa vähän yli viiden asteen korkeudella etelälounaassa. Planeetta on Käärmeenkantajan tähdistössä, mutta siirtyy 7.12. Jousimieheen.

Venus ohittaa 29.12. Merkuriuksen eteläpuolelta vain puolentoista asteen päästä. Planeetat ovat silloin hyvin matalalla etelälounaassa, tunti auringonlaskun jälkeen ainoastaan 1–2 asteen korkeudella. Kohtaamista voi yrittää katsella alavalta paikalta, jolta on esteetön näkymä horisonttiin saakka. Apuna kannattaa käyttää kiikaria.

Mars

Mars on oppositiossa 8.12. ja taivaalla vastakkaisella puolella kuin Aurinko sekä radallaan Maata lähinnä. Se näkyy siksi tavallista suurempana ja  kirkkaampana. Planeetta on etelässä kuun alussa ennen kello yhtä ja kuun lopussa iltakymmenen jälkeen. Sen korkeus on yli 54 astetta. Planeetan näennäinen läpimitta on parhaimmillaan hieman yli 17 kaarisekuntia ja kirkkaus suurempi kuin Siriuksen, joka on etelässä pari tuntia Marsia myöhemmin. Mars on Härän tähdistössä.

Täysikuu on 7./8.12. lähellä Marsia ja peittää sen taakseen aamulla 8.12. Planeetanpeitto alkaa klo 6.55, jolloin Mars katoaa täysikuun kirkkaan reunan taakse ja päättyy klo 7.39 Marsin tullessa jälleen esiin. Täysikuun kirkkaudesta johtuen tarkkoja peittymisen hetkiä on vaikeaa havaita, ja peiton havaitsemiseen vaaditaan noin 4 cm halkaisijaltaan oleva kaukoputki (huom, Tähdet 2022 -vuosikirjan sivulla 105 on virhe tähän liittyen). Marsin ja Kuun lähestymistä ja loitontumista voi kuitenkin havaita aamuyöstä paljain silmin sekä kiikareiden avulla.

Kuu peittää Marsin taakseen muutamia kertoja vuodessa jostain päin maapalloa katsottuna. Kuun radan ominaisuuksista johtuen planeetanpeitot tapahtuvat sarjoina siten, että planeetta peittyy jonkin aikaa jokaisella Kuun kierroksella, mutta kaikki peitot eivät näy samalta paikkakunnalta.

Myös nyt Mars peittyy neljän seuraavan Kuun kierroksen aikana. Seuraavan kerran Mars katoaa Kuun taakse Suomesta katsottuna helmikuussa 2023, mutta tapahtuman voi nähdä vain maan pohjoisimmista osista.

Jupiter

Jupiter on kuun alussa etelän suunnalla 28 asteen korkeudella puoli kahdeksalta illalla ja kuun lopussa jo varttia vaille kuusi, jolloin sen korkeus on yli 29 astetta. Planeetta on Kalojen tähdistössä. Joulukuun aikana Jupiterin ja Neptunuksen välimatka kasvaa noin kuudesta hieman yli kahdeksaan asteeseen.

Kasvava kuperakuu on 1.–2.12. lähellä Jupiteria illalla. Etäisyys on pienimmillään noin kolme astetta, mutta parivaljakko on silloin pohjoisen horisontin alapuolella.

Kuu on 29.12. Jupiterin eteläpuolella. Etäisyys on pienimmillään noin kolme astetta.

Saturnus

Saturnus näkyy vielä iltataivaalla, mutta vuoden loppua kohti yhä vaatimattomammin. Kuun alussa planeetta on etelässä vajaa pari tuntia auringonlaskun jälkeen, kuun lopussa Auringon laskiessa. Saturnuksen korkeus jää parhaimmillaankin alle 15 asteeseen. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Kasvava Kuu ohittaa 26.12. Saturnuksen eteläpuolelta noin viiden asteen etäisyydeltä. Kuu on kuitenkin hyvin matalalla, etelän suunnallakin alle yhdeksän asteen korkeudella.

Uranus

Uranus on iltataivaalla. Planeetta on etelässä kuun alussa puoli yhdeltätoista, kuun lopussa kaksi tuntia aikaisemmin. Korkeutta sillä on 46 astetta. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Kasvava kuperakuu on 5./6.12. lähellä Uranusta ja peittää sen taakseen illalla 5.12.

Neptunus

Neptunus näkyy edelleen iltataivaalla. Planeetta on etelässä kuun alussa vartin yli iltaseitsemän, kuun lopussa noin kaksi tuntia aikaisemmin. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä. Joulukuun alussa Neptunuksen ja Jupiterin välimatka on noin kuusi astetta, mutta kasvaa kuukauden kuluessa hieman yli kahdeksaan asteeseen.

Kasvava kuperakuu on 1.12. runsaat kolme astetta Neptunuksen eteläpuolella.

Kasvava Kuu on 28.12. Neptunuksen eteläpuolella. Pienin etäisyys on noin neljä astetta.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

 • 1.12. Kuu lähellä Neptunusta illalla
 • 1./2.12. Kuu lähellä Jupiteria yöllä 1./2.12.
 • 2.12. Kuu lähellä Jupiteria illalla
 • 5.12. Kuu peittää Uranuksen iltayöllä
 • 5./6.12. Kuu lähellä Uranusta yöllä 5./6.12.
 • 7./8.12. Kuu lähellä Marsia yöllä 7./8.12.
 • 8.12. Kuu peittää Marsin
 • 26.12. Kuu lähellä Saturnusta illalla
 • 28.12. Kuu lähellä Neptunusta illalla
 • 29.12. Kuu lähellä Jupiteria illalla

Planeetta lähellä tähteä

 • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

 • 29.12. Venus lähellä Merkuriusta

Planeettojen muut tapahtumat

 • 8.12. Mars oppositiossa
 • 21.12. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa