Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Toukokuu 2021

Planeetat

Merkurius piipahtaa iltataivaalla. Myös Mars näkyy vielä hetken. Jupiter ja Saturnus ovat matalalla aamutaivaalla.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 17.5. Auringon laskiessa planeetta on vajaan 15 asteen korkeudella länsiluoteessa. Merkurius on aivan kuun alussa Oinaan tähdistössä, mutta siirtyy jo 1.5. Härkään.

Merkurius on 4.5. lähellä Plejadeja, mutta planeetta on hyvin matalalla. Tähtijoukkoa voi yrittää etsiä kiikarilla.

Kapoinen kuunsirppi on 13.5. luoteisella iltataivaalla vajaat kolme astetta Merkuriuksen eteläpuolella. Merkuriuksen korkeus on Auringon laskiessa 14 astetta.

Merkurius on 28.–29.5. iltataivaalla lähellä Venusta. Etäisyys on pienimmillään 0,4 astetta, mutta silloin planeetat ovat horisontin alapuolella. Planeetat ovat Auringon laskiessa länsiluoteessa alle kymmenen asteen korkeudella, mutta himmeän Merkuriuksen voi löytää Venuksen avulla.

Venus

Venus on lähellä Aurinkoa ja laskee kuun lopulla vain puolisentoista tuntia Auringon jälkeen. Auringonlaskun aikaan planeetta on alle 10 asteen korkeudella, joten sen näkeminen on hyvin hankalaa. Venus on Oinaan tähdistössä, mutta siirtyy 4.5. Härkään.

Vuorokauden ikäinen kasvava Kuu on 12.5. lähellä Venusta. Etäisyys on pienimmillään puolitoista astetta kaksikon ollessa jo horisontin alapuolella. Auringon laskiessa Venus on noin seitsemän ja Kuu alle viiden asteen korkeudella länsiluoteessa.

Venus ja Merkurius ovat 28.–29.5. iltataivaalla lähekkäin.

Mars

Mars on viimeisiä aikoja näkyvissä iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on auringonlaskun aikaan lännen suunnalla noin 35 asteen korkeudella, mutta kuun lopussa Marsin korkeus on Auringon laskiessa enää 20 astetta. Valoisalta taivaalta planeettaa on vaikea löytää. Mars on Kaksosten tähdistössä.

Kasvava Kuu on lähellä Marsia kahtena yönä 15.–17.5. Etäisyys on 16.5. pienimmillään alle asteen, mutta silloin kaksikko on jo laskenut. Kuu ja Mars ovat Auringon laskiessa lännessä noin 30 asteen korkeudella.

Jos aiot bongata Marsin osana Bongaa 100 -havaintohaastetta, tee se viimeistään nyt! Mars ei näy enää syksyllä.

Jupiter

Jupiter on aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla. Kuun lopussa planeetta nousee lähes kaksi tuntia ennen Aurinkoa ja on auringonnousun aikaan kaakkoisella taivaalla kymmenen asteen korkeudella. Vaaleneva kesäyön taivas ei paranna Jupiterin muutenkin heikkoa näkyvyyttä. Jättiläisplaneetta on Vesimiehen tähdistössä.

Kuu on 5.5. aamulla lähellä Jupiteria, mutta kulkee planeetan alapuolelta. Vaalea taivas vaikeuttaa planeetan löytymistä.

Saturnus

Saturnus on hyvin matalalla ja sen korkeus kasvaa varsin verkkaisesti. Kuun lopussa se on auringonnousun aikaan eteläkaakossa kymmenen asteen korkeudella. Yhä valoisammaksi käyvä yötaivas ei helpota Saturnuksen katselua.

Vähenevä kuperakuu on 31.5. aamutaivaalla lähellä Saturnusta. Etäisyys on pienimmillään viisi astetta, mutta silloin kaksikko on päivätaivaalla. Saturnus on Auringon noustessa eteläkaakossa kymmenen ja Kuu noin viiden asteen korkeudella.

Uranus

Uranus oli 30.4. konjunktiossa Auringon takana, joten se ei näy.

Neptunus

Neptunus on toukokuussa edelleen hyvin matalalla. Kuukauden kuluessa sen kulmaetäisyys Auringosta kasvaa, mutta kuun lopullakin se nousee vain puolitoista tuntia ennen Aurinkoa. Valoisalta taivaalta himmeää planeettaa on jokseenkin mahdoton löytää.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 5.5. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 12.5. Kuu lähellä Venusta illalla
  • 13.5. Kuu lähellä Merkuriusta illalla
  • 15./16.5. Kuu lähellä Marsia yöllä 15./16.5.
  • 16./17.5. Kuu lähellä Marsia yöllä 16./17.5.
  • 31.5. Kuu lähellä Saturnusta aamulla

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 28.-29.5. Venus lähellä Merkuriusta illalla 28.–29.5.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 17.5. Merkurius suurimmassa itäisessä elongaatiossa