Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Lokakuu 2021

Planeetat

Merkurius näkyy kuun lopussa aamutaivaalla, Jupiter ja Saturnus ovat iltataivaalla alle kymmenen asteen päässä toisistaan. Uranus on korkealla aamutaivaalla, Neptunus puolestaan iltataivaalla.

Merkurius

Merkurius on 9.10. alakonjunktiossa Maan ja Auringon välissä. Kuun loppua kohden planeetta nousee yhä korkeammalle aamutaivaalla ja on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 25.10. Merkurius on silloin Auringon noustessa vajaan 15 asteen korkeudella kaakon suunnalla. Planeetta pysyttelee koko kuukauden Neitsyen tähdistössä.

Venus

Venus on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 29.10., mutta edelleen niin matalalla, että se laskee vain noin puoli tuntia Aurinkoa myöhemmin. Käytännössä planeetta ei siis näy. Venus on Vaa’an tähdistössä, mutta siirtyy 7.10. Skorpioniin, mistä se tekee 15.–16.10. pikapiipahduksen Käärmeenkantajaan ja palaa takaisin Skorpionin tähdistöön. Planeetta siirtyy 21.10. uudelleen Käärmeenkantajan puolelle.

Kuu on 9.10. matalalla lähellä Venusta.

Mars

Mars on 8.10. konjunktiossa Auringon takana eikä näy. Planeetta on Neitsyessä.

Jupiter

Jupiter on näkyvissä koko illan, sillä sen nousu aikaistuu jatkuvasti. Kuun alussa planeetta nousee yli puoli tuntia ennen auringonlaskua ja on etelässä varttia yli iltakymmenen. Kuun lopussa Jupiter on etelässä jo ennen puoli kahdeksaa. Korkeutta sillä on etelän suunnalla noin 15 astetta. Planeetta on Kauriin tähdistössä.

Kasvava kuperakuu on illalla ja yöllä 15./16.10. lähellä Jupiteria. Etäisyys on pienimmillään alle viisi astetta.

Saturnus

Saturnus on matalalla iltataivaalla ja nousee kuukauden mittaan yhä aikaisemmin. Etelässä planeetta on kuun alussa varttia yli iltayhdeksän ja kuun lopussa varttia yli kuuden. Planeetan korkeus on noin kymmenen astetta.

Kasvava kuperakuu on 14.10. iltataivaalla lähellä Saturnusta. Planeetan korkeus on etelässä 10 ja Kuun noin seitsemän astetta.

Uranus

Uranus on yhä paremmin näkyvissä aamutaivaalla. Kuun alussa planeetta on eteläisellä taivaalla 45 asteen korkeudella puoli neljän aikaan, kuun lopussa jo puoli kahdelta.

Kuu on yöllä 21./22.10. vajaat kaksi astetta Uranuksen eteläpuolella. Lähes täysikuun kirkkaus vaikeuttaa Uranuksen havaitsemista, vaikka planeetan korkeus on etelän suunnalla 45 astetta.

Neptunus

Neptunus on hyvin näkyvissä iltataivaalla. Kuun alussa se on etelän suunnalla 25 asteen korkeudella puoliltaöin, kuun lopussa jo iltayhdeksältä.

Kuu on yöllä 17./18.10. lähellä Neptunusta.