Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Kesäkuu 2021

Planeetat

Valoisalla kesätaivaalla näkyvät vain Jupiter ja Saturnus, jotka vaeltavat aamuyöllä matalalla eteläisessä horisontissa. Muut planeetat ovat Auringon lähistöllä.

Merkurius

Merkurius on 11.6. alakonjunktiossa Maan ja Auringon välissä eikä näy. Loppukuusta planeetta on siirtynyt aamutaivaalle, mutta on hyvin matalalla. Planeetta on Härän tähdistössä.

Venus

Venus on yhä kauempana Auringosta, mutta valoisa kesätaivas ja vaatimaton korkeus – Venus on koko kuukauden auringonlaskun aikaan alle 10 asteen korkeudella – tekevät sen näkemisestä hyvin vaikeaa. Venus on Härän tähdistössä, mutta siirtyy 3.6. Kaksosiin ja 25.6. edelleen Krapuun.

Kasvava Kuu on 11.–12.6. lähellä Venusta. Etäisyys on pienimmillään 12.6. alle asteen, mutta silloin pari on päivätaivaalla. Venus on Auringon laskiessa luoteessa vajaan kymmenen asteen korkeudella.

Mars

Mars on katoamassa valoisalle kesätaivaalle ja Auringon loisteeseen. Kuun alussa planeetta laskee yli kolme tuntia Aurinkoa myöhemmin, mutta kuun lopussa enää alle puolitoista tuntia auringonlaskun jälkeen. Käytännössä Mars ei enää näy. Planeetta on Kaksosten tähdistössä, mutta siirtyy 8.6. Krapuun.

Kasvava Kuu on 13.6. iltataivaalla vajaa kaksi astetta Marsin pohjoispuolella. Planeetta on Auringon laskiessa länsiluoteen suunnalla vajaan 14 asteen korkeudella.

Jupiter

Jupiter on planeetoista toiseksi kirkkain, mutta vaatimaton korkeus ja valoisa yötaivas tekevät sen havaitsemisesta hankalaa. Kuun lopulla planeetta nousee 3,5 tuntia ennen Aurinkoa ja on auringonnousun aikaan eteläkaakossa runsaan 15 asteen korkeudella. Jupiter on Vesimiehen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on 1.6. aamutaivaalla lähellä Jupiteria. Etäisyys on pienimmillään kuusi astetta, mutta silloin kaksikko on päivätaivaalla. Jupiter on Auringon noustessa kaakossa kymmenen ja Kuu noin viiden asteen korkeudella.

Vähenevä kuperakuu on 29.6. aamutaivaalla viisi astetta Jupiterin eteläpuolella. Planeetta on Auringon noustessa eteläkaakossa 17 asteen korkeudella.

Saturnus

Saturnus on kesäisellä yötaivaalla hyvin haastava kohde. Planeetta on koko kuukauden auringonnousun aikaan eteläkaakossa vain noin kymmenen asteen korkeudella.

Vähenevä kuperakuu on 27.–28.6. aamutaivaalla lähellä Saturnusta. Etäisyys on pienimmillään 27.6. neljä astetta, mutta silloin Kuu ja Saturnus ovat jo laskeneet. Planeetta on Auringon noustessa etelässä 12 asteen ja Kuu noin kuuden asteen korkeudella.

Uranus

Neptunus nousee kuun alussa puolisentoista tuntia ja kuun lopussa noin kolme tuntia ennen Aurinkoa. Planeetta on siten matalalla ja sitä on muutenkin käytännössä mahdoton löytää valoisalta kesäyön taivaalta.

Neptunus

Ei näy.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 1.6. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 11.6. Kuu lähellä Venusta iltayöllä
  • 12.6. Kuu lähellä Venusta iltayöllä
  • 13./14.6. Kuu lähellä Marsia yöllä 13./14.6.
  • 27.6. Kuu lähellä Saturnusta aamuyöllä
  • 28.6. Kuu lähellä Saturnusta aamuyöllä
  • 29.6. Kuu lähellä Jupiteria aamuyöllä

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 11.6. Merkurius alakonjunktiossa