Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Joulukuu 2021

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy pitkin vuotta aina, kun on riittävän pimeää. Parasta havaintoaikaa on aamuyö. Talvella selkeä sää tarkoittaa yleensä myös kipakkaa pakkasta. Tähdenlentojen havaitseminen edellyttääkin lämmintä vaatetusta, sillä taivaalle tuijottelu hangessa seisoskellen alkaa paleltaa pikaisesti.

Meteoriparvet

Geminidit on viimeisin vuoden kolmesta runsaimmasta meteoriparvesta. Parven meteoreja nähdään 4.–20.12. Maksimin on ennustettu ajoittuvan siten, että parasta havaintoaikaa on maanantain ja tiistain välinen yö 13./14.12. Meteoreja näkyy runsaasti lähiöinäkin. Hyvissä olosuhteissa voidaan maksimiyönä nähdä jopa 70 geminidiä tunnissa. Kuun ensimmäinen neljännes on 11.12., joten kuperakuu haittaa havaintoja aamua lukuun ottamatta tänä vuonna.

Tähdenlennot näyttävät tulevan Kaksosten Castor-tähden lähettyviltä, vaikka niitä nähdäänkin koko taivaan alueella. Säteilypiste on jo illalla melko korkealla idässä ja korkeimmillaan etelässä se on klo 2:n jälkeen. Koska yö on pitkä, hyvää havaintoaikaa on useita tunteja. Geminidit ovat melko hitaita. Mukana on usein kirkkaita meteoreja, jotka jättävät vanoja. Parven arvellaan liittyvän pikkuplaneetta Phaethoniin.

Ursidit päättää meteorivuoden. Parven tähdenlentoja nähdään joulun tienoilla 17.–26.12. Ursidien maksimin ennustetaan osuvan keskiviikkoaamuun 22.12. Hyvissä olosuhteissa maksimin aikaan voi nähdä 5–10 ursidia tunnissa. Vähenevä kuperakuu kuitenkin häiritsee havaintoja, joten vain kirkkaimmat ursidit erottuvat taivaalta.

Meteorit näyttävät tulevan Pienen karhun Kochab-tähden lähettyviltä, vaikka niitä nähdäänkin kaikkialla taivaalla. Alue on korkealla taivaalla koko yön. Ursidit ovat melko hitaita. Meteoriparvi liittyy komeetta Tuttleen.