Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Helmikuu 2021

Planeetat

Mars on korkealla iltataivaalla, samoin Uranus. Kaikki muut planeetat ovat joko Auringon suunnalla tai niin lähellä sen loistetta, ettei niitä pysty näkemään.

Merkurius

Merkurius on alakonjunktiossa Maan ja Auringon välissä 8.2. eikä siis näy. Planeetta on aluksi Kauriin tähdistössä, mutta siirtyy 8.2. Vesimieheen ja 17.2. takaisin Kauriiseen.

Venus

Venus on lähellä Aurinkoa eikä näy. Planeetta on kuun alussa hetken Jousimiehen tähdistössä, mutta siirtyy jo 1.2. Kauriiseen ja 23.2. edelleen Vesimieheen.

Mars

Mars on iltataivaalla ja näkyy edelleen hyvin, vaikka planeetan kirkkaus pienenee ja näennäinen läpimitta kutistuu kuukauden kuluessa hieman alle kahdeksasta kaarisekunnista noin 6,5 kaarisekuntiin. Marsin korkeus etelän suunnalla kasvaa kuitenkin yli 50 asteeseen. Planeetta on kuun alussa etelässä hieman iltakuuden jälkeen ja kuun lopussa puoli kuuden aikoihin. Mars on Oinaan tähdistössä, mutta siirtyy 24.2. Härkään.

Vajaa puolikas Kuu on 18.–19.2. lähellä Marsia.

Mars on 24.–28.2. alle viiden asteen päässä Plejadien tähtijoukosta. Pienimmillään etäisyys on maaliskuun puolella.

Jupiter

Jupiter oli konjunktiossa 29.1., joten se pysyttelee helmikuussa lähellä Aurinkoa. Vaikka etäisyys vähitellen kasvaa, planeetta nousee koko kuukauden vain hieman ennen Aurinkoa eikä siten näy. Jupiter on Kauriin tähdistössä.

Saturnus

Saturnus on siirtynyt aamutaivaalle, mutta nousee koko kuukauden melkein yhtä aikaa Auringon kanssa, joten se ei näy.

Uranus

Uranus on helmikuussa hyvin näkyvissä iltataivaalla. Kuun alussa planeetta on etelän suunnalla yli 40 asteen korkeudella iltakuuden aikoihin, mutta lähestyy kaiken aikaa Aurinkoa. Kuun lopullakin Uranus kuitenkin laskee vielä kuutisen tuntia Aurinkoa myöhemmin.

Kasvava Kuu on 17.2. iltataivaalla lähellä Uranusta.

 

Neptunus

Neptunus on yhä heikommin näkyvissä. Kuun alussa se laskee vielä nelisen tuntia Auringon jälkeen, mutta kuun lopussa laskuajoissa on eroa enää vajaa tunti.

Vajaan kahden vuorokauden ikäinen Kuu on illalla 13.2. lähellä Neptunusta.