Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Planeetat - Toukokuu 2020

Planeetat

Venus on vielä iltataivaalla, mutta kaikki muut planeetat ovat joko Auringon loisteessa tai aamutaivaalla hyvin matalalla.

Merkurius

Merkurius on yläkonjunktiossa 5.5. eli näkymättömissä Auringon takana. Kuun loppua kohti mentäessä planeetta alkaa kuitenkin kiertyä iltataivaalle, kun se lähestyy kesäkuun alkuun osuvaa suurinta itäistä elongaatiotaan.

Merkurius ja Venus ovat illalla 20.–23.5. Härän tähdistössä vajaan asteen päässä toisistaan. Kaksikko on kuitenkin Auringon laskiessa vain runsaan kymmenen asteen korkeudella länsiluoteen suunnalla.

Hyvin kapea kuunsirppi on illalla 24.5. lähellä Merkuriusta.

Venus

Venus on auringonlaskun aikaan noin 30 asteen korkeudella ja katoaa horisontin taakse viitisen tuntia Auringon jälkeen. Toukokuun mittaan planeetta kuitenkin lähestyy vauhdilla Aurinkoa ja häviää vähitellen sen loisteeseen. Planeetta on Härän tähdistössä.

Venus ja Merkurius ovat illalla 20.–23.5. Härän tähdistössä vajaan asteen päässä toisistaan. Kaksikko on kuitenkin Auringon laskiessa vain runsaan kymmenen asteen korkeudella länsiluoteen suunnalla.

Hyvin kapea kuunsirppi on illalla 24.5. lähellä Venusta.

Mars

Ei näy.

Jupiter

Jupiter näkyy heikosti vaalealla aamutaivaalla. Planeetan korkeus on auringonnousun aikaan kasvanut noin yhdeksään asteeseen.

Kapea kuunsirppi on lähellä Jupiteria aamulla 12.5.

Saturnus

Saturnuksen korkeus kasvaa hitaasti. Kuun lopussa planeetta on Auringon noustessa melkein kymmenen asteen korkeudella. Jupiterin ja Saturnuksen välimatka pysyttelee koko toukokuun noin viidessä asteessa.

Kapea kuunsirppi on lähellä Saturnusta aamulla 13.5.

Uranus

Ei näy.

Neptunus

Ei näy.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 12.5. Kuu lähellä Jupiteria aamulla
  • 13.5. Kuu lähellä Saturnusta aamulla
  • 24.5. Kuu lähellä Venusta ja Merkuriusta iltayöllä

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 20-23.5. Venus lähellä Merkuriusta 20.-23.5.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 4.5. Merkurius yläkonjunktiossa