Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Meteorit - Elokuu 2020

 Meteorit

Perseidit kuuluu vuoden kolmen suurimman meteoriparven joukkoon. Se on niistä ainoa, joka näkyy lämpimään vuodenaikaan, mikä tekee parvesta suositun havaintokohteen.

Perseidien tähdenlentoja näkyy 17.7.–24.8. Pääosa tähdenlennoista nähdään 10.–14.8. Tänä vuonna parven maksimi ajoittuu siten, että parasta havaintoaikaa on keskiviikon ja torstain 12./13.8. välinen alkuyö.

Meteoriparven tähdenlentoja nähdään kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian väliseltä alueelta. Säteilypiste on alkuyöstä koillisessa, mutta kohoaa lyhyen yön aikana korkeammalle itään, jolloin havaittavien meteorien määrä kasvaa. Maksimin aikoihin on mahdollista nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa, kun olosuhteet ovat hyvät ja havaintopaikka riittävän avoin. Kuun viimeinen neljännes on tänä vuonna 11.8. ja matalalla idässä nouseva Kuu vähentää hiukan näkyvien meteorien määrää. Perseidit ovat nopeita, usein melko kirkkaita ja monesti punertavan vanan jättäviä. Parvi liittyy Swift-Tuttle-komeettaan.

Ursan tiedote perseideistä

Tähtitaivas nyt -podcastin erikoisjakso tähdenlennoista ja erityisesti perseideistä

Eteläisten delta-akvaridien tähdenlentoja nähdään heinäkuulta elokuulle. Parven maksimi oli heinäkuun lopussa. Esimerkiksi perseidejä tarkkailtaessa on mahdollista nähdä muutamia akvarideja yön aikana. Täysikuu haittaa havaintoja elokuun alkupuolella. Myös hiukan vaalea taivas rajoittaa meteorien näkymistä. Tähdenlennot näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta kaakon ja etelän väliltä. Hitaana ja pitkänä, punertavana valojuovana taivaan yli pyyhkäisevä meteori on melko varmasti akvaridi.

Kappa-cygnidien meteoreja nähdään 3.–25.8. ja maksimi on muutaman päivän perseidien jälkeen 17.8. Kyseessä on vähäinen parvi, ja yön aikana voi nähdä muutaman kappa-cygnidin. Niiden tarkkailu onnistuu perseidien lomassa. Vähenevä kuunsirppi ei juuri haittaa havaintoja.

Aurigidien meteoriparvi osuu elo–syyskuun vaihteeseen. Parven tähdenlentoja nähdään 28.8.– 5.9. Parhaimman havaintoajan arvioidaan olevan 31.8. tienoilla. Maksimissaan aurigideja näkyy viisi tunnissa. Ajoittain parven aktiivisuuden on havaittu kasvavan maksimissaan huomattavasti. Viimeksi näin on tapahtunut vuosina 1994 ja 2007. Tähdenlennot ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan Ajomiehen Capella-tähden lähistöltä. Kasvava kuperakuu haittaa havaintoja.