Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Syvä taivas

Syvä taivas -tapaaminen 8-10.10.1999 Manskivi, Hollola

Deep Sky-tapaaminen järjestettiin jälleen kerran rennon ilmapiirin vallitessa Manskiven toimintakeskuksessa Hollolassa 8.-10.10.1999. Tällä kertaa osanottajia oli edellisiä vuosia vähemmän, mikä toisaalta teki tapaamisesta entistäkin intiimimmän tilaisuuden, mutta samalla aiheutti jonkin verran negatiivisiakin vaikutuksia kuten sen, että tietokilpailu peruutettiin kokonaan kun joukkueita ei olisi saatu muodostettua. Kaikenkaikkiaan osallistujia oli Kvadrantin jäsenet mukaan lukien hieman alle 30, joskaan kaikki eivät olleet paikalla yhtä aikaa. Puhtaasti jaostolaisia oli hieman alle 15 kappaletta.

Ohjelman puolesta tapaaminen oli varsin onnistunut. Perjantai-iltana ei sen kummemmin mitään ohjattua ollutkaan, katseltiin vain kirjallisuutta (lue: surkuteltiin Interstellarumin lopettamista), saunottiin ja odoteltiin josko taivas selkenisi. Hetken aikaa aivan pimeyden tulon jälkeen olikin melko lupaavan näköistä, mutta sitten pilvet jyräsivät toiveet havaintoyöstä, joten noin kolmen aikaan viimeisetkin innokkaat havaitsijat hyväksyivät tappionsa ja menivät nukkumaan.

Lauantai alkoi lupaavasti kun jaostokokouksessa saatiin kerrankin puitua suuri määrä päivänpolttavia asioita. Vakioaiheuden (UMi, EDL, havainto-oppaat, havaintokortit) lisäksi mukana oli tällä kertaa jaoston uutuus, sähköinen havaintotietokanta, josta osanottajat näkivät ensimmäisen beta-version videotykin avulla. Kokouksen aikana päätettiin speksit, joilla hommaa ryhdytään tekemään ja esitettiin melko korkealentoisiakin ideoita kuten yhden työllistetyn palkkaaminen tietokantaa tekemään.

Jere Kahanpään loistava esitys DS-kohteiden piirtämisestä oli innostavaa kuultavaa eikä epäselviä kohtia jäänyt varmaan kenellekään paikallaolijoille. Jeren esityksessään antamat linkit löytyvät nyt jaoston linkkisivulta.

Jeren esitelmän aikana saimme yllätysvieraita Jyväskylästä kun herrat Moilanen ja Oksanen ilmestyivät parahiksi paikalle pitämään esityksen EDL:nkin sivuilla hienosti näkyneestä Nyrölän uudesta tähtitornista. Diashow oli upeaa katseltavaa ja heräsikin kysymys, mihin suuria tähtitorneja enää tarvitaan kun (lähes) harrastajavälineilläkin saadaan täysin ammattilaisten kuville vertoja vetäviä otoksia.

Illan pimentyessä seurattiin innokkasti uutisia sääsatelliiteista ja muualta Suomesta, joiden mukaan rannikolla (Turku, Pori) oli lähes selkeää ja rintama oli nopeasti liikkumassa pohjoiseen Hollolaa kohti. Illan hämärtyessä taivaanrannassa etelän puolella näkyikin selvä inversiorintama, joka kohosi tuoden selkeää säätä. Ensimmäiset havainnot suoritettiin vain muutaman asteen korkeudelta Obsessionilla, kohteena mm. M17 eli Omegasumu Jousimiehessä.

Taivas selkeni lopullisesti noin kello 22.00 ja havaitseminen saattoi täysipainoisesti alkaa kun Laihian Kari onnistui suostuttelemaan naapurin isännän sammuttamaan valonheittäjät pihaltaan. Tällä kertaa mukana oli muutaman pienemmän instrumentin lisäksi Obsession 25 (63 senttiä peilinhalkaisijaltaan), Markus Tuukkasen 49 sentin Dobson ja Jorma Kosken 48 sentin Dobson. Kaikki putket (mukaanlukien Timo Karhulan suuret 125mm kiikarit) olivatkin ahkerassa käytössä koko yön aina kello 4.30 tapahtuneeseen pilvistymiseen asti. Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että yö oli yksi syksyn hienoimmista. Rajamagnitudi Joutsenen kolmiosta laskettuna oli välillä 6.3 - 6.5 ja allekirjoittanut näki suhteellisen helposti paljain silmin mm. Pegasuksen pallomaisen tähtijoukon M15:n. Muista kohteista mainittakoon Obsessionilla havaitut Footprint-sumu (M1-92) Joutsenessa, Hindin muuttuva sumu NGC 1555 Härässä ja pallomainen tähtijoukko numero V NGC 185:ssa Andromedassa. Melkoisen haastavia kohteita siis.

Sunnuntaina ei mitään ohjelmaa enää järjestetty, koska tietokilpailu oli peruttu, joten ihmiset lähtivät hiljakseen kotiinsa herättyään. Ensimmäiset raportit tapahtumasta tulivatkin lukuisten paikalla olleiden digitaalikameroiden ja kannettavien tietokoneiden ansiosta jo samana päivänä kun tapaaminen loppui. Mainittakoon vielä, että Manskiven toimintakeskus oli ehkä jopa parempi paikka tapaamiselle kuin Laitialan kurssikeskus johtuen lähinnä paremmin suunnitelluista kokoustiloista ja nukkumistiloista. Ensi vuoden tapaamisen ajankohta päätetään aivan lähiaikoina, joten kannattaa pysyä kuulolla ja varata aikaa Suomen selvästi kovimpaan tähtiharrastustapaamiseen (havaintomielessä ainakin :) osallistumiseen!

Suurkiitokset kaikille osanottajille ja nähdään taas ensi vuonna tapaamisessa!

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • Syvä avaruus NGC 7000 9.9.2024 klo 23.00 - 10.9.2024 klo 2.00, Vihti, Olli Riikonen
  • Syvä avaruus WR 134 II 9.9.2024 klo 2.00, Fregenal de la Sierra, Tapio Lahtinen
  • Syvä avaruus M74 II 8.9.2024 klo 23.30, Halli, Raimo Hakala
  • Syvä avaruus M31,M32, M110 III 8.9.2024 klo 22.37 - 9.9.2024 klo 0.02, Kuusamo, Jani Päiväniemi
  • Syvä avaruus NGC 7380 IV 8.9.2024 klo 22.30, Sipoo, Mika Myllynen
  • Syvä avaruus Sh2-129, Ou4 I 8.9.2024 klo 22.21 - 9.9.2024 klo 3.53, Rautalampi, Vesa Vauhkonen
  • Syvä avaruus NGC 7023 IV 8.9.2024 klo 4.00, Orimattila, Otto Vehviläinen

RSS Avaruus.fi-foorumi