Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Syvä taivas -tapaaminen 2022

Syvä taivas -tapaaminen 2022

Juha Ojanperä

Ursan syvä taivas -harrastusryhmän perinteikäs syvä taivas -tapaaminen järjestettiin jo seitsemättätoista kertaa Tähtikallion havaintokeskuksessa Orimattilan Artjärvellä. Tapahtuman teemana oli tällä kertaa ’30 vuotta syvä taivas -tapaamisia’. Ensimmäinen syvä taivas -tapaaminen järjestettiin vuonna 1992 Hartolassa ja tapahtuma täyttää 30 vuotta armon vuonna 2022.

Tapahtuma järjestettiin tänä vuonna verrattain aikaisin. Ajankohdaksi valikoitui syyskuun ensimmäinen viikonloppu 2.-4.9.2022. Tapahtuman aikana melkein neljänneskuu oli taivaalla, mutta onneksi se oli matalalla Jousimiehessä ja laski jo aikaisin, joten kuutonta ja pimeää aikaa oli riittävästi koko tapahtuman ajan. Säätkin suosivat tapaamista, tapahtuman molemmat yöt olivat selkeitä (lukuunottamatta vähäistä, ajoittaista pilviharsoa), ja epävirallisesti Halodeckinä tunnetun havaintotasanteen laajennuksille oli käyttöä, sillä lisääntynyt kapasiteetti otettiin heti käyttöön.

Tapahtuman varsinainen ohjelma ajoittui lauantaille. Tapahtuman aikana saimme kuulla Jussi Saarivirran Watney -astrometriaohjelmistosta, Jari Saukkosen esitelmän kamerateknologian nykytilasta ja tulevaisuudennäkymistä sekä Rauno Päivisen esityksen syvän taivan kohteiden digiscoping -kuvaamisesta puhelinkameralla. Ohjelmassa oli toki myös Riku Henrikssonin katsaus syvä taivas -tapaamisten 30 -vuotiseen historiaan, ja ennenkaikkea tapaamisten alkuvuosiin vuodesta 1992 vuoteen 2005. Alkuvuosina tapaamisia järjestettiin eri paikoissa, mutta vuodesta 2006 alkaen tapaaminen on järjestetty Ursan Tähtikallion havaintokeskuksella Orimattilan Artjärvellä. Ohjelmassa oli toki myös ryhmäkokous, jossa päätettiin, että harrastusryhmän nykyiset aktiivit ja vastuuhenkilöt jatkavat tehtävissään. Lisäksi päätettiin myös ensi vuoden tapaamisn ajankohta, joka on 15.-17.9.2022, laittakaapa jo kalentereihinne!

Historian 30. syvä taivas -tapaaminen on varsin onnistunut, säät suosivat ja havaintoja päästiin tekemään tapahtuman molempina öinä. Syvä taivas -tapaamisen säätaika piti tälläkin kertaa!

Rauno Päivinen esitelmöi deep sky digiscopingista puhelinkameroilla. Kuva: Toni Veikkolainen

Havaintoihin valmistautumista laajennetulla Halodeckillä. Kuva: Toni Veikkolainen

Syvä taivas -tapaamisen 2022 ryhmäkuva. Kuva: Toni Veikkolainen

Tapahtuman www -sivu (mukana ohjelma, sekä esitysmateriaalit): https://www.ursa.fi/syvataivas2022.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *