Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Sirius B näkyvillä

Sirius B näkyvillä

Matti Helin

Kaikki tietävät Siriuksen. Ison koiran tähden, joka on näennäisesti taivaan kirkkain yötaivaan tähdistä. Moni saattaa myös tietää, että Sirius on myös kaksoistähti. Miten sitä voi havaita ja miksi juuri nyt on parasta aikaa tämän Siriuksen himmeän seuralaisen näkemiseen?

Sirius loistaa keskitalven taivaalla huomiota herättävän kirkkaana. Se ei nouse kovinkaan korkealle, joten usein tähti tuikkiikin ilmakehän ansiosta melko voimakkaasti. Tähden näennäinen kirkkaus on –1,42 Magnitudia. Tähden etäisyys ei ole kovinkaan suuri, vain noin kahdeksan valovuotta.

Sirius kuvan keskellä, metsänreunan yllä.

Siriusta kiertää tähti, Sirius B. Tämä ei ole kuitenkaan ihan tavallinen tähti vaan kyseessä on hyvin pieni ja tiivis valkoinen kääpiö. Se kiertää Sirius A:ta melko elliptisellä radalla. B -tähden etäisyys Sirius A:han vaihtelee 8,1-31,5 astronomista yksikköä, AU:ta (1AU= 1,496 · 1011 metriä). Kaarisekunteina etäisyys vaihtelee 3-11 kaarisekunnin välillä. Sirius B:n kiertoaika (tai oikeastaan A:n ja B. n kiertoaika yhteisen painopisteen välillä) on noin 50 vuotta.

Sirius B havaittiin aluksi epäsuorasti. Huomattiin, että sen liike taustatähtiin verrattuna oli hieman aaltomainen. Noin 18 vuotta tämän jälkeen Sirius B havaittiin visuaalisesti. Tämän ensihavainnon tähdestä teki Alvan Clark vuonna 1962.

Sirius B on ensimmäinen löydetty valkoinen kääpiötähti. Sen massa on suunnilleen  325 000 Maan massaa, eli lähes sama kuin oman aurinkomme, mutta sen läpimitta on vain 10 000 kilometriä.

Sirius B, miksi nyt kannattaa etsiä sitä?

Aiemmin kerroinkin jo, että Sirius B:n etäisyys Sirius A:sta vaihtelee reippaasti. Koska Sirius A on noin 10 000 kertaa kirkkaampi kuin Sirius B, helpoiten tähdet erottaa toisistaan, kun niiden etäisyys on suurimmillaan. Nyt tilanne on juurikin otollisin. Tähtien erottaminen toisistaan on helpointa vuosien 2020-2030 välillä.

 

Lähde: Francesco A/ Wikimedia Commons.

 

Vaikka tällä hetkellä tähtien näennäinen etäisyys onkin noin 11 kaarisekuntia, ei tähtien erottaminen toisistaan ole helppoa.

Välineet ja olosuhteet

Koska Sirius A:n kirkkaus on noin 10 000 kertaa suurempi Sirius B:tä, tähtien erottaminen toisistaan vaatii melko kookkaan kaukoputken sekä suurennoksen. Suositeltava vähimmäiskoko pääpeilille tai -linssille on noin 10 senttiä, mieluummin 15 tai enemmän. Suurennus saa myös olla melko suuri, noin 200–300×.

Sirius A:n suuresta kirkkaudesta johtuen kaukoputkessa oleva pöly sirottaa valoa ja voi haitata havainnointia. Eli, tarkista että pääpeili tai etulinssi on pölytön ja okulaarit rähmättömiä. Muista myös huolellinen kollimointi.

Kun valmistelut on tehty, suuntaa kaukoputki kohti Siriusta. Anna tähden lipua näkökentän lävitse. Sirius B on tällä hetkellä idän-luoteen suunnalla, joten se seuraa Sirius A:n perässä. Jos et näe seuralaista, älä lannistu, vaan kokeile uudestaan vaikkapa seuraavana iltana. Koska Sirius on melko matalalla, ilmakehän väreily vaikeuttaa tähtien erottamista toisistaan. Tämän vuoksi havainnointia kannattaa jatkaa useiden päivien tai viikkojen ajan.

Johtuen siitä, että Sirius on etelätaivaalla, sen havainnointi vaikeutuu, mitä pohjoisemmas mennään. Eli parasta seutua Suomessa on maan etelä- tai keskiosat. Pohjois-Lapissa kannattaa toki yrittää, mutta haastetta riittää.

Onnea valkoisen kääpiön metsästykseen!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *