Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Tammikuu 2015

Planeetat

 

Tammikuussa Merkurius, Venus, Mars, Uranus ja Neptunus ovat iltataivaalla. Jupiter nousee iltayöllä. Saturnus näkyy aamuhämärässä.

 

Merkurius

Merkurius ilmaantuu kuun alkupäivinä lounaistaivaalle. Planeetta löytyy kiikarilla iltahämärästä läheltä horisonttia. Se on Jousimiehessä, mutta siirtyy 4.1. Kauriiseen ja 22.1. Vesimieheen. Planeetan suurin elongaatio on 14.1. Tuolloin se on 19 asteen etäisyydellä Auringosta itään eli vasemmalle. Kuun lopulla planeetta himmenee ja katoaa Auringon läheisyyteen. Merkuriuksen näkymistä kuvaava kaavio on Tähdet 2015 -vuosikirjassa sivulla 20.

Merkurius on iltataivaalla lähellä kirkasta Venusta 8.-13.1. Ne ovat tuolloin alle asteen etäisyydellä toisistaan. Venus on selvästi Merkuriusta kirkkaampi. Iltahämärässä 21.1. Merkurius on lähellä vuorokauden ikäistä hyvin kapeaa kuunsirppiä.

 

Venus

Venus ilmestyy kuun alkupäivinä iltahämärän taivaalle matalalle lounaaseen. Tammikuun edetessä Venus alkaa näkyä yhä paremmin, sillä sen kulmaetäisyys Auringosta kasvaa. Planeetta on Jousimiehen tähdistössä, mutta siirtyy 3.1. Kauriiseen ja 25.1. Vesimieheen.

Kirkas Venus on lähellä Merkuriusta iltahämärässä 8.-13.1. Kapea kuunsirppi on lähellä Venusta iltahämärässä lounaassa 21. ja 22.1.

 

Mars

Mars on iltataivaalla lounaassa. Se on Kauriin tähdistössä, mutta siirtyy 9.1. Vesimieheen. Mars on väriltään selvästi punainen, mutta melko himmeä.

Mars on lähellä kaukaisinta planeettaa Neptunusta, illalla 19. ja 20.1. Etäisyyttä niillä on alle Kuun läpimitan verran. Mars on reilusti Neptunusta kirkkaampi. Kuunsirppi on lähellä Marsia illalla 22. ja 23.1.

 

Jupiter

Jupiter on Leijonan tähdistössä ja on hyvin havaittavissa. Jättiläisplaneetta nousee itäkoillisesta iltayöllä ja on etelässä aamuyöllä. Jupiter on hyvin havaittavissa aina kesäkuulle asti. Se loistaa kirkkaan keltaisena ja hallitsee yötaivasta. Etelä-Suomessa planeetta yltää peräti 45 asteen korkeudelle horisontista. Sitä havaittaessa voi kaukoputkessa käyttää jopa yli 200-kertaista suurennusta. Tällöin planeetan tummat vyöt ja vaaleat vyöhykkeet erottuvat. Myös melkoinen joukko muita kaasukehän yksityiskohtia on näkyvissä. Näistä tunnetuin on Suuri punainen pilkku.

Yöllä 7./8.1. on kirkas, hyvin pyöreä Kuu lähellä Jupiteria.

Jupiterin neljä suurinta kuuta erottuvat kiikarilla.

 

 

Saturnus

Saturnus on alkukuusta matalalla Vaa'an tähdistössä ja siirtyy Skorpioniin 17.1. Se nousee kuun puolivälissä kaakosta noin klo 6 ja on matalalla eteläkaakossa aamuhämärän aikaan. Planeetan renkaat näkyvät pienelläkin kaukoputkella. Kapeneva kuunsirppi on lähellä Saturnusta aamuyöllä 16.1. Planeetta on aamuyöllä lähellä Skorpionin beta tähteä, Graffiasta 25.-31.1.

 

 

Uranus

Uranus on Kalojen tähdistössä. Planeetta on pimeän saapuessa etelän suunnalla ja nousee Etelä-Suomessa 34 asteen korkeudelle. Uranus erottuu kiikarilla. Pimeällä, kuuttomalla taivaalla se näkyy jopa paljain silmin. Tähdet 2015 -vuosikirjan sivun 135 kartasta selviää Uranuksen tarkka paikka tähtien suhteen.

 

Neptunus

Neptunus on Vesimiehen tähdistössä matalalla lounaisella iltataivaalla. Planeetta pysyttelee Vesimiehessä aina vuoteen 2022 saakka. Kaukaisinta planeettaa kannattaa etsiä heti pimeän saavuttua. Sen näkemiseen tarvitaan iso kiikari tai kaukoputki. Tähdet 2015 -vuosikirjassa on sivulla 136 kartta, joka auttaa Neptunuksen etsinnässä.

Neptunus on lähellä Marsia illalla 19. ja 20.1. Näinä päivinä on oiva tilaisuus löytää Neptunus.

 

 

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 7/8.1. Kuu on lähellä Jupiteria yöllä 7./8.1.
  • 16.1. Kuu on lähellä Saturnusta aamuyöllä 16.1.
  • 21.1. Hyvin kapea kuunsirppi on lounaassa lähellä Merkuriusta iltahämärässä 21.1.
  • 22.1. Kapea kuunsirppi on lounaassa lähellä Venusta ja Marsia iltahämärässä 22.1.
  • 23.1. Kuunsirppi on lähellä Marsia illalla 23.1.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • 10.1. Venus on lähellä Merkuriusta iltahämärässä 10.1.

Planeettojen muut tapahtumat

  • 5.1. Pluto on konjunktiossa 4.1.
  • 14.1. Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa 14.1.
  • 30.1. Merkurius on alakonjunktiossa 30.1.