Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Toukokuu 2023

Planeetat

Venus nousee iltataivaalla ylemmäs samalla kun Mars vajoaa alemmas. Muut planeetat ovat Auringon takana tai hyvin matalalla.

Merkurius

Merkurius on 2.5. alakonjunktiossa eikä näy. Sen jälkeen planeetta siirtyy aamutaivaalle ja vaeltaa kohti suurinta läntistä elongaatiota, jossa se on 29.5. Merkurius etääntyy lähes 25 asteen etäisyydelle Auringosta, mutta kipuaa itäkoillisen taivaanrannan takaavain hieman ennen auringonnousua.

Merkurius on Oinaan tähdistössä.

Venus

Venus on vaalenevalla iltataivaalla. Vaikka planeetan etäisyys Auringosta kasvaa, ekliptika on horisonttiin nähden yhä loivemmassa kulmassa. Kuun alussa Venus on tunti auringonlaskun jälkeen länsiluoteessa yli 21 asteen korkeudella, mutta kuun loppupäivinä enää alle 15 asteen korkeudella. Planeetta siirtyy 8.5. Härän tähdistöstä Kaksosiin.

Kasvava kuunsirppi on lähellä Venusta yöllä 22./23.5. sekä 23./24.5. länsiluoteisella taivaalla. Päivätaivaalla 23.5. niiden välimatka on alle kaksi astetta.

Mars

Mars hiipuu iltataivaalla. Toukokuun alussa planeetta on tunti auringonlaskun jälkeen lännen suunnalla noin 34 asteen korkeudella, mutta kuun lopussa korkeutta on enää vajaat 17 astetta. Mars on kirkkaudeltaan lähellä tuikkivien Kaksosten tähdistön Castorin ja Polluxin välimaastossa. Planeetta on Kaksosten tähdistössä, mistä se siirtyy 17.5. Krapuun. Touko–kesäkuun vaihteessa planeetta on lähellä Praesepen tähtijoukkoa.

Kasvava Kuu on 24./25.5. läntisellä taivaalla alle kolme astetta Marsista pohjoiseen.

Jupiter

Jupiter on kadoksissa Auringon loisteessa. Kuun alussa planeetta kohoaa taivaalle auringonnousun aikaan, kuun lopussa kolme varttia sitä ennen. Jupiter siirtyy 19.5. Kalojen tähdistöstä Oinaaseen, missä se on koko loppuvuoden.

Saturnus

Saturnus on aamutaivaalla, mutta hyvin matalalla. Toukokuun alussa se nousee kolme varttia, kuun lopussa puolisentoista tuntia ennen Aurinkoa. Tuntia ennen auringonnousua Saturnus on alle neljän asteen korkeudella. Planeetta on Vesimiehen tähdistössä.

Uranus

Uranus on 9.5. konjunktiossa eli Auringon takana näkymättömissä. Planeetta on Oinaan tähdistössä.

Neptunus

Neptunus on hyvin matalalla valoisalla aamutaivaalla, joten sitä on mahdoton nähdä. Planeetta on Kalojen tähdistössä.