Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ilmakehän valoilmiöt - Toukokuu 2020

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä on hyvin vaikea, usein mahdoton ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä valoilmiöistä. Toukokuu on edelleen hyvää aikaa halojen havaitsemiseen. Vaalealle yötaivaalle ilmestyy kesäisiä vieraita, valaisevia yöpilviä.

Halot

Haloilmiöitä on runsaimmin huhti–toukokuussa. Tällöin näkyvät monesti myös vuoden kirkkaimmat ja komeimmat halonäytelmät, joissa esiintyy harvinaisempiakin halomuotoja. Aurinkolasit ja kamera ovat havaitsijan parhaat apuvälineet.
» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Toukokuussa siitepölykehiä näkyy tyypillisesti runsaimmin. Koivu kukkii kuun alkupuoliskolla. Ilmojen pysyessä lämpiminä myös kuusi ja mänty aloittavat kukintansa toukokuun loppupuolella. Runsaimpaan kukinta-aikaan taivaalla on niin paljon siitepölyä, että Auringon ja Kuun ympärillä voi näkyä reunoiltaan värikäs kehä. Siitepölykehät voivat olla pystysoikeita erityisesti valon sirotessa koivun, männyn ja kuusen siitepölystä. Havupuilla nähdään lisäksi kirkastumia kehän ylä- ja alaosissa sekä sivustoilla. Tummat aurinkolasit ovat hyödyllinen apuväline siitepölykehien tarkkailussa taivaan kirkkauden vuoksi.
» Lue lisää siitepölykehistä
» Siitepölytilanne

Kangastukset

Suurten vesien äärellä voi kesän ensimmäisinä hellepäivinä näkyä kangastuksia, mikäli on suhteellisen tyyntä. Vesi ja sen lähellä oleva ilma on vielä kylmää, mutta korkeammalla oleva ilma on jo lämmennyt auringonpaisteessa. Lämpötilaltaan erilaisten ilmakerrosten rajapinta taittaa valonsäteitä ja saa kaukaisten saarten ja kohteiden kuvat ”leijumaan” ilmassa tai venymään pystysuunnassa.
» Lue lisää kangastuksista

Valaisevat yöpilvet

Toukokuussa alkaa näkyä valaisevia yöpilviä. Kuun lopulla nähdään usein ensimmäiset näytelmät. Tällöin yöpilvet näkyvät yleensä paikallisen keskiyön aikaan vaaleina matalalla pohjoisessa. Tavalliset pilvet ovat tuolloin tummia. Toukokuiset yöpilvet näkyvät vain Etelä-Suomessa, sillä pohjoisempana taivas on liian valoisa.
» Lue lisää valaisevista yöpilvistä

Tähtikartta

Avaa uuteen ikkunaan

Taivaalla tänään

Tapahtumat

  • Ei mainittavia tapahtumia

Kuun vaihe (klo 14)

vaihe: 91 %
kasvava kuperakuu
ikä: 11 päivää
 

Taivaalla lokakuussa

Aurinko ja kuuPlaneetatTähtitaivasPimennyksetKääpio- ja pikkuplaneetat, komeetatMeteoritIlmakehän ilmiöt