Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Syyskuu 2020

Planeetat

Venus on edelleen aamutaivaalla, samoin Mars, joka näkyy koko syyskuun ajan korkealla aamuöisellä taivaalla. Jupiter ja Saturnus jatkavat verkkaista vaellustaan iltataivaalla matalalla eteläisessä horisontissa.

Merkurius

Merkurius on iltataivaalla Auringon itäpuolella, mutta vaikka sen etäisyys Auringosta kasvaa kuukauden mittaan – suurin itäinen elongaatio on 1.10. – se laskee käytännössä koko syyskuun yhtä aikaa Auringon kanssa. Merkurius siirtyy 2.9. Leijonasta Neitsyen tähdistöön, missä se on loppukuun.

Venus

Venus näkyy hyvin. Planeetta on koko syyskuun ajan Auringon noustessa noin 30 asteen korkeudella itäisellä taivaalla. 4.9. Venus siirtyy Kaksosista Kravun tähdistöön ja 22.9. edelleen Leijonaan.

Vähenevä kuunsirppi ohittaa aamulla 14.9. Venuksen noin neljän asteen päästä.

Mars

Mars on aamutaivaalla yhä kauempana Auringosta. Syyskuun alussa se on puoli viiden aikaan suoraan etelässä noin 36 asteen korkeudella, kuun lopussa jo yli kaksi tuntia aiemmin. Marsin näennäinen läpimitta kasvaa syyskuun aikana 19 kaarisekunnista yli 22 kaarisekuntiin, joten sen yksityiskohdat alkavat erottua yhä paremmin. Planeetta pysyttelee vielä syyskuunkin Kalojen tähdistössä.

Vähenevä kuperakuu on lähellä Marsia yöllä 5./6.9. sekä iltayöstä 6.9. Lähin ohitus osuu päiväsaikaan.

Jupiter

Jupiter on iltataivaalla, mutta hyvin matalalla, korkeimmillaankin etelän suunnalla ainoastaan noin seitsemän asteen korkeudella. Kuun alussa jättiläisplaneetta on etelässä noin puolitoista tuntia ja kuun lopussa noin tunti auringonlaskun jälkeen.

Puolikuu on lähellä Jupiteria illalla 24.–25.9., mutta sen korkeus eteläisestä horisontista on vain viisi astetta.

Saturnus

Saturnus on edelleen lähellä Jupiteria, ja vain runsaan asteen sitä korkeammalla.

Puolikas Kuu on lähellä Saturnusta illalla 25.9.

Uranus

Uranus on hyvin korkealla aamutaivaalla. Planeetta on etelässä lähes 45 asteen korkeudella syyskuun alussa noin tuntia ja kuun lopussa jo 4,5 tuntia ennen auringonnousua.

Vähenevä kuperakuu on aamulla 7.9. noin neljän asteen päässä Uranuksesta.

Neptunus

Neptunus on oppositiossa 11.9. Silloin se on etelässä noin 25 asteen korkeudella puoli kahden aikaan yöllä.

Pari päivää vaille täysikuu kulkee illalla 30.9. viitisen astetta Neptunuksen eteläpuolelta.