Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Marraskuu 2020

Planeetat

Venus näkyy vielä lokakuun alussa, mutta loppukuuta kohti mentäessä se alkaa kadota Auringon loisteeseen. Merkurius piipahtaa aamutaivaalla ja Mars näkyy edelleen iltataivaalla. Jupiter ja Saturnus ovat hiljalleen katoamassa auringonlaskun taivaalle.

Merkurius

Merkurius on suurimmassa läntisessä elongaatiossa 10.11., mutta planeetta etääntyy vain 19 asteen päähän Auringosta ja nousee hieman yli kaksi tuntia ennen Aurinkoa. Merkuriuksen voi kuitenkin nähdä muutamana aamuna, jos sää on selkeä ja havaintopaikka mahdollisimman avoin auringonnousun suuntaan. Planeetta on Neitsyen tähdistössä 16.11. saakka, jolloin se siirtyy Vaa’an tähdistöön.

Hyvin kapea kuunsirppi on aamunkoitteessa 14.11. lähellä Merkuriusta.

Venus

Venus nousee lokakuun alussa vajaat neljä tuntia, mutta kuun lopussa enää alle kolme tuntia ennen Aurinkoa. 27.11. planeetta siirtyy Neitsyestä Vaa’an tähdistöön.

Vähenevä kuunsirppi on aamulla 13.11. lähellä Venusta ja Neitsyen Spicaa.

Mars

Mars näkyy erinomaisesti iltataivaalla. Kuun alussa planeetta loistaa punaisena suoraan etelässä Kalojen tähdistössä puoli yhdentoista aikoihin illalla ja kuun lopussa pian puoli yhdeksän jälkeen. Planeetan näennäinen läpimitta on kuun alussa 20 kaarisekuntia ja kuun lopussakin vielä melkein 15 kaarisekuntia. Korkeutta Marsilla on silloin etelän suunnalla noin 35 astetta.

Kasvava kuperakuu on 25./26.11. lähellä Marsia.

Jupiter

Jupiter ja Saturnus ovat etelässä vain puolisen tuntia auringonlaskun jälkeen. Korkeus on selvästi alle kymmenen astetta.

Kasvava kuunsirppi on illalla 19.11. lähellä Jupiteria ja Saturnusta.

Saturnus

Jupiter ja Saturnus ovat etelässä vain puolisen tuntia auringonlaskun jälkeen. Korkeus on selvästi alle kymmenen astetta.

Kasvava kuunsirppi on illalla 19.11. lähellä Jupiteria ja Saturnusta.

Uranus

Uranus nousee yhä aikaisemmin iltataivaalle. Marraskuun alussa se on etelän suunnalla noin 45 asteen korkeudella puolenyön aikaan, loppukuusta jo iltakymmeneltä.

Kolme vuorokautta vaille täysikuu kulkee 27./28.11. nelisen astetta Uranuksen eteläpuolitse. Kirkkaan Kuun vuoksi planeetan näkeminen voi olla vaikeaa.

Neptunus

Neptunus näkyy iltataivaalla. Planeetta on marraskuun alussa etelän suunnalla ennen iltayhdeksää ja kuun lopussa jo ennen seitsemää. Neptunuksen voi nähdä kiikarilla tai pienellä kaukoputkella.

Puolikuu on illalla 23.11. viitisen astetta Neptunuksen eteläpuolella. Kuu häiritsee planeetan näkymistä.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 13.11. Kuu lähellä Venusta aamulla
  • 14.11. Kuu lähellä Merkuriusta
  • 19.11. Kuu lähellä Jupiteria ja Saturnusta illalla
  • 23.11. Kuu lähellä Neptunusta illalla
  • 25/26.11. Kuu lähellä Marsia yöllä 25./26.11.
  • 27.11. Kuu lähellä Uranusta illalla

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 10.11. Merkurius suurimmassa läntisessä elongaatiossa