Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Lokakuu 2019

 Tähtitaivas

Tähtitaivas on samassa asennossa kuin syyskuun puolivälissä, mutta kaksi tuntia aikaisemmin. Esimerkiksi 15.9. klo 22 taivas oli samassa asennossa kuin se on 15.10. klo 20. Suomen leveyspiireillä pimeä saapuu syksyllä joka kuukausi aina kaksi tuntia aikaisemmin. Näin Suomessa pimeän tullessa taivaan asento on lähes sama elokuun loppupuolelta aina marraskuun alkupuolelle saakka.

Pimeän tultua "Kesäkolmion" kirkkaat tähdet Vega, Deneb ja Altair ovat etelässä. Kirkas Arcturus on lännessä, Ajomiehen Capella koillisessa ja Otava luoteessa. Keskiyöhön mennessä Kesäkolmio on siirtynyt länteen, Arcturus on jo laskenut ja Otava on pohjoisessa. Etelässä ei ole erityisen kirkkaita tähtiä. Kirkas Capella on idässä. Orionin tähdistö on nousemassa idästä. 

Syysyön kaksoistähdet

Syksyllä näkyy paljon kaksoistähtiä. Tunnetuin lienee Albireo Joutsenen tähdistössä. Kirkkaampi tähti on oranssi ja himmeämpi sinivihertävä.

 

Vegan vieressä oleva Epsilon Lyrae on nelinkertainen tähti. Se näkyy juuri ja juuri paljain silmin kaksoistähtenä. Kumpikin tähti erottuu kaukoputkella vielä kaksoistähtenä.

 

Gamma Arietiksessä (Oinaan tähdistössä) kaksoistähden komponentit ovat yhtä kirkkaita ja samanvärisiä, kuten usein on laita. Alamak eli Gamma Andromedae ei ole tällainen. Siinä kirkkaampi on sinertävä ja himmeämpi on punertava. Otavan Mizarin (Zeta UMa) komponentit ovat kumpikin valkoisia.

 

Ajokoirien Cor Caroli (Alfa CVn)  molemmat komponentit ovat valkoisia. Gamma Delphinin kirkkaampi tähti on oranssinvärinen ja hivenen himmeämpi tähti on valkoinen.