Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Planeetat - Lokakuu 2019

Planeetat

Mars löytyy aamuhämärästä. Jupiter ja Saturnus näkyvät iltahämärän aikaan. Uranus on havaittavissa koko pimeän ajan ja Neptunus näkyy iltayöllä.

Merkurius

Ei näy.

Venus

Ei näy.

Mars

Mars on kaakossa aamuhämärässä. Planeetta on Neitsyen tähdistössä ja melko himmeä. Se löytyy helpoiten kiikarilla. Kuunsirppi on lähellä Marsia aamuhämärässä 27.10.

Jupiter

Jupiter näkyy iltahämärässä matalalla lounaassa. Planeetta on Käärmeenkantajan tähdistössä. Kuu on lähellä Jupiteria 3.10. Kapea kuunsirppi on hyvin lähellä Jupiteria iltahämärässä 31.10. 

Saturnus

Saturnus löytyy matalalta etelätaivaalta ja on Käärmeenkantajassa. Rengasplaneettaa kannattaa etsiä kiikarilla. Puolikuu on lähellä Saturnusta iltayöllä 5.10.

Uranus

Uranus on oppositiossa 28.10. ja koko yön horisontin yläpuolella. Planeetta on Oinaan tähdistössä ja löytyy kiikarilla. Etelä-Suomessa Uranus on lähes 42 asteen korkeudella. Kaukoputkella katsottaessa se näyttäytyy pienenä vihertävänä levynä. Planeetta on niin kaukana, ettemme kykene erottamaan sen pinnalta mitään yksityiskohtia. Planeettaluotaimien kuvat ovatkin paljastaneet, että sen kaasupinta on piirteettömän tasainen. Uranuksen etsintäkartta löytyy Tähdet 2019 -vuosikirjan sivulta 133.

 

 

Neptunus

Neptunus on havaittavissa iltayöllä Vesimiehen tähdistössä. Se on löydettävissä tähtien joukosta isolla kiikarilla tai kaukoputkella. Hankaluutena on planeetan tunnistaminen, sillä se näyttää tähtimäiseltä valopisteeltä. Neptunuksen etsintäkartta on Tähdet 2019 -vuosikirjassa sivulla 134.

Planeetat

Planeetta lähellä Kuuta

  • 3.10. Kuunsirppi on lähellä Jupiteria iltahämärässä.
  • 5.10. Puolikuu on lähellä Saturnusta iltayöllä.
  • 27.10. Hyvin kapea kuunsirppi on lähellä Marsia aamuhämärässä.
  • 31.10. Kuunsirppi on hyvin lähellä Jupiteria iltahämärässä.

Planeetta lähellä tähteä

  • ei kohtaamisia

Planeettojen kohtaamiset

  • ei kohtaamisia

Planeettojen muut tapahtumat

  • 20.10. Merkurius on suurimmassa itäisessä elongaatiossa.
  • 28.10. Uranus on oppositiossa.