Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Lokakuu 2019

 Meteorit

Satunnaisia tähdenlentoja näkyy joka yö aina, kun on riittävän pimeää. Useita kertoja vuodessa voidaan nähdä joku tähdenlentoparvi, jolloin jostain suunnasta taivasta (säteilypisteestä eli radiantista) tulee runsaammin tähdenlentoja.

Meteoriparvet

Draconidit

Parvi on tunnettu aika ajoin toistuvista meteorimyrskyistä, jolloin taivaalta tulee tuhansia tähdenlentoja tunnissa. Viimeksi vuonna 2011 nähtiin tavallista enemmän draconideja, parven aktiivisuus kohoaa noin 13 vuoden välein. Parvi liittyy komeettaan Giacobini–Zinner.

Draconideja esiintyy 6.10.10. ja parven maksimi osuu keskiviikon aamuyöhön 9.10. Parvi tuottaa usein kirkkaita tulipalloja ja parven tähdenlennot ovat merkittävän hitaita. Meteorit näyttävät tulevan Lohikäärmeen pään suunnalta. Tavallisesti näkyy vain muutama meteori tunnissa. Kasvava kupera Kuu haittaa havaintoja.

Orionidit

Orionidit on runsaudeltaan keväisiä lyridejä vastaava parvi. Sen tähdenlentoja näkyy 2.10.7.11. ja maksimin odotetaan osuvan maanantain ja tiistain väliselle yölle 21./22.10. Hyvissä olosuhteissa voi nähdä yli kymmenen orionidia tunnissa ja aamuyö on parasta havaintoaikaa.

Orionidien säteilypiste sijaitsee Orionin Betelgeuze-tähden ja Kaksosten Alhenan välimailla. Vähenevä Kuu saattaa haitata maksimin näkymistä. Parven meteorit liittyvät Halleyn komeettaan.