Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtitaivas - Helmikuu 2018

Tähtitaivas

Helmikuussa yöt alkavat jo selvästi lyhentyä. Etelä-Suomessa on kuun alussa pimeää noin 13 tuntia ja Pohjois-Suomessa 14 tuntia. Helmikuun lopussa pimeyden kesto on enää hieman alle puoli vuorokautta.

Iltayön taivasta hallitsevat kirkkaat talven tähdistöt. Orionin tähdistö on talvitaivaan kaunistus. Sen keskellä on kolmen tähden muodostama suora rivi, Orionin vyö. Vyön linjaa pitkin katsoessa vasemmalla alaviistossa loistaa Sirius, koko taivaanpallon kirkkain kiintotähti. Se on väriltään valkoinen, mutta matalalla ollessaan se ilmakerrosten vaikutuksesta tuikkii kaikissa sateenkaaren väreissä.

Linnunrata kulkee taivaalla Joutsenen, Kefeuksen, Kassiopeian, Perseuksen ja Ajomiehen kautta.

Leijona on jo idässä kokonaan näkyvissä. Otava (Iso Karhu) on koillisessa.

Talviyön Linnunrata

Talvitaivaalla ei kotigalaksimme Linnunradan utuinen vyö näy yhtä komeana kuin syysiltoina, mutta pimeällä, kuuttomalla taivaalla se toki erottuu. Kaupunkien ja taajamien valojen kiusatessa havaitsijaa voi Linnunradan himmeän hohteen hahmottaminen olla hankalaa. Sitä onkin parasta tarkkailla maaseudun pimeydessä. On myös hyvä muistaa että, talvella lumen ollessa maassa taivas näyttää vaaleammalta kuin lumettomaan aikaan.

Linnunrata on hyvin näkyvissä helmi- ja maaliskuun iltoina. Tähtitaivas on samassa asennossa aamuyöllä marraskuussa. Tällöin Linnunrataa pääsee ainakin Etelä- Suomessa tarkkailemaan lumettomaan aikaan. Talven taivaan kirkkaat ja värikkäät tähdet ympäröivät Linnunrataa, ja näkymä etelän suuntaan onkin mieleenpainuva.

Linnunrata kulkee taivaankannen yli etelästä pohjoiseen, kaartaen taivaanlaen länsipuolelta. Etelässä kurkistaa horisontista Peräkeulan tähdistö, jonka ρ- ja ξ-tähdet näkyvät Etelä-Suomessa. Yksisarvisen, Kaksosten ja Ajomiehen jälkeen Linnunrata on kapeimmillaan Perseuksessa. Kassiopeian, Kefeuksen ja Sisiliskon ylitettyään se katoaa pohjoishorisonttiin Joutsenessa. Linnunradan himmeimmät alueet ovat Yksisarvisessa ja kirkkaimmat Jousimiehessä.

Linnunradan alueella on useita avoimia tähtijoukkoja, näistä näyttävin on Perseuksen ja Kassiopeian välissä oleva avoin kaksoistähtijoukko θ ja χ Persei. Se näkyy hyvin kiikarilla ja pienellä kaukoputkella. Hyvissä olosuhteissa joukko erottuu ututäplänä paljain silmin.