Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit - Elokuu 2022

 Meteorit

Perseidit on yksi suurista meteoriparvista ja ainoa, joka näkyy lämpimään vuodenaikaan. Perseidejä näkyy 17.7.–24.8., eniten kuitenkin 10.–14.8. Tänä vuonna maksimi on lauantaina 13.8. aamuyöllä.

Parven meteoreja nähdään kaikkialla taivaalla, mutta ne näyttävät tulevan Perseuksen ja Kassiopeian välistä. Radiantti on alkuyöstä koillisessa, mutta kohoaa yön aikana korkeammalle itään. Maksimin aikoihin on mahdollista nähdä jopa 60 tähdenlentoa tunnissa. Täysikuu on 12.8., joten se häiritsee havaintoja. Perseidit ovat nopeita, usein melko kirkkaita ja jättävät monesti vanan. Parvi liittyy Swift-Tuttle-komeettaan.

Ursan tiedote Perseideistä 2022

Eteläisten delta-akvaridien tähdenlentoja nähdään heinä–elokuussa. Parven maksimi oli heinäkuun lopussa. Perseidien aikaan on vielä mahdollista nähdä muutamia akvarideja. Kuu ja vaalea taivas haittaavat kuun alussa. Tähdenlennot näyttävät tulevan matalalta Vesimiehen suunnalta. Hitaana ja pitkänä valojuovana taivaan yli pyyhkäisevä meteori on melko varmasti akvaridi.

Kappa-cygnidejä nähdään 3.–25.8. ja maksimi on 17.8. Yön aikana voi nähdä muutaman kappa-cygnidin. Vähenevä kuperakuu haittaa havaintoja.

Aurigidien meteoreja nähdään 28.8.–5.9. Maksimi on syyskuun alussa. Normaalisti aurigideja nähdään noin viisi tunnissa. Aktiivisuus kasvaa ajoittain, viimeksi vuonna 2019. Vuodelle 2021 oli ennustettu aktiivisuushuippu ja myös 2022 voi olla heikkoa meteorien määrän kasvua. Aurigidit ovat melko nopeita ja näyttävät tulevan Capellan lähistöltä. Kuunsirppi ei haittaa havaintoja.