Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tue ursaa

Ilmakehän valoilmiöt - Huhtikuu 2020

 Ilmakehän ilmiöt

Ilmakehässä näkyviä valoilmiöitä ei voi yleensä ennustaa kovin tarkasti. Tällä sivulla annetaan kuitenkin vinkkejä vuodenajalle tyypillisistä ilmakehän valoilmiöistä.

Halot

Haloilmiöitä näkyy keväällä runsaasti. Kevään alkamisesta riippuen haloilmiöitä näkyy eniten huhti- tai toukokuussa. Tällöin havaitaan usein myös vuoden komeimmat ja kirkkaimmat halonäytelmät, joiden mukana esiintyy usein harvinaisiakin halomuotoja. Parhaimmillaan huhtikuussa voi näkyä haloja melkein joka päivä. Halot muodostuvat valon taittuessa tai heijastuessa yläpilvien jääkiteistä. Yläpilviä vaeltaa Suomen yli keväisten säähäiriöiden yhteydessä runsaasti.

Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmä järjestää huhtikuussa perinteisen havaintotempauksen, Halohuhtikuun. Huhtikuu on tavannut olla yksi vuoden parhaita kuukausia halojen havaitsemiselle. Nykyhetken tapahtumien johdosta moni joutuu oleskelemaan kotosalla, mutta eri halomuotoja voi mainiosti havaita vaikka keittiön ikkunasta.

» Lue lisää Halohuhtikuu-kampanjasta Zeniitistä
» Kuuntele Tähtitaivas nyt -podcastin erikoisjakso Halohuhtikuusta

» Lue lisää haloilmiöistä

Siitepölykehät

Huhtikuussa alkaa näkyä siitepölykehiä. Leppä kukkii usein huhtikuussa, ja puiden lähistöllä näkyy Auringon ympärillä pieni värikäs kehä. Aikaisina keväinä koivun kukinta alkaa kuun loppupäivinä. Siitepölyä voi myös kulkeutua Keski-Euroopasta Suomeen. Tällöin Auringon ja Kuun ympärillä voi esiintyä pienikokoisia ja pystysoikeita värikkäitä valokiekkoja. Siitepölykehät ovat niin lähellä Aurinkoa, että valonlähteen peittäminen puun tai rakennuksen taakse sekä tummat aurinkolasit silmien suojaamiseksi ovat tarpeen. Siitepölyennusteita seuraamalla voi ennakoida kehien ilmestymistä taivaalle.
»Lue lisää siitepölykehistä