Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Halohuhtikuu 2020

Halohuhtikuu 2020

Huhtikuussa Ursan ilmakehän optiset ilmiöt -ryhmä järjestää perinteisen havaintotempauksen, halohuhtikuun. Huhtikuu on tavannut olla yksi vuoden parhaita kuukausia halojen havaitsemiselle. Nykyhetken tapahtumien johdosta moni joutuu oleskelemaan kotosalla. Halojen havainnointi tuokin lisäpiristystä arkeen, sillä eri halomuotoja voi mainiosti havaita vaikka keittiön ikkunasta.

 

Haloja voi havaita sekä paljain silmin. Niiden valokuvaaminen on kuitenkin sekä helppoa että kannattavaa, koska kuvista voi löytää halomuotoja, joita ei visuaalisesti havainnoimalla huomannut. Järjestelmäkamera on suositeltavin väline, mutta jo älypuhelimien kameralla homma toimii, varsinkin sellaisella, jossa on laajakulmainen optiikka ja mahdollisuus käyttää raw-tiedostomuotoa. Raw-muodossa olevista kuvista löytää suuremmalla varmuudella himmeitä haloja.

Valonlähde, varsinkin aurinko, tulisi mielellään sijoittaa joko tarkoitukseen tehdyn peittäjän tai esimerkiksi puun, katuvalon varjostimen tai muun vastaavan taakse linssiheijastusten estämiseksi. Aurinkoa ei tule muutenkaan sihtailla, varsinkaan peililjärjestelmäkameralla. Tästä saattaa pahimmillaan olla seurauksena silmävamma. Aurinkolaseja kannattaa suosia päiväaikaan haloja tarkkaillessa.

Kun taivaalla näkyy haloja, muista kuvata myös eri puolille. Joskus halomuotoja voi löytyä ympäri taivasta ja usein nämä voivatkin olla harvinaisempia muotoja.

 

 

Havainnot haloista raportoidaan Ursan Taivaanvahti -havaintojärjestelmän halolomakkeella.
Halohuhtikuun edistymistä voi seurata Taivaanvahdin seurantanäkymästä.

 

 

Pyramidihaloja auringon ympärillä

 

 

 

Linkkejä:

Valokuvaaminen:

https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/halojen-havainto-opas/valokuvaus.html

Havainnointi:

https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/halojen-havainto-opas.html

Halomuodot:

https://www.ursa.fi/ilmakeha/havaitseminen/ohjeita/haloatlas.html

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *